Polițiștii de la arme, explozivi și substanțe periculoase au indisponibilizat peste 7.300 de kilograme de petarde, baterii de artificii și rachete din categoriile de pericol F2 și F3, toate interzise pentru deținere și comercializare către publicul larg, în România.

Sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, polițiștii de la arme, explozivi și substanțe periculoase din Sălaj, Vaslui, Bihor și Vrancea documentează activitatea a două societăți, care ar fi comercializat ilegal articole pirotehnice destinate utilizării exclusive a pirotehnicienilor către publicul larg, prin intermediul internetului, iar ulterior le-ar fi transmis către cumpărători folosindu-se de serviciile de curierat rapid.

 

În perioada 27 noiembrie – 9 decembrie 2020, polițiștii inspectoratelor de poliție județene Sălaj, Vaslui, Bihor și Vrancea au efectuat cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de „operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept” și „comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni”.

 

Din cercetări a reieșit că o societate comercială ar fi comercializat ilegal, prin intermediul unei pagini de internet, articole pirotehnice, din categoriile de pericol F2 și F3, și ar fi transmis, din Cehia, colete către destinatari, prin societăți de transport și curierat rapid.

 

Pentru documentarea întregii activități infracționale, au fost puse în executare mandate de autorizare a reținerii, predării și percheziționării trimiterilor poștale, expediate de societatea comercială din Cehia.

 

Astfel, polițiștii de la arme, explozivi și substanțe periculoase din Bihor au descoperit aproximativ 2.500 de colete, care conțin aproximativ 7.000 de kilograme de articole pirotehnice, respectiv petarde, baterii de artificii și rachete din categoriile F2 și F3.

 

De asemenea, polițiștii de la arme, explozivi și substanțe periculoase din Vaslui au desigilat 48 de colete, fiind inventariate aproximativ 335 de kilograme de articole pirotehnice, din categoriile de pericol F2-F3.

 

Totodată, polițiștii de la arme, explozivi și substanțe periculoase din Sălaj au indisponibilizat 8 colete și au inventariat aproximativ 51 de kilograme de articole pirotehnice, din categoriile de pericol F2-F3.

 

Cele peste 7.300 de kilograme de petarde, baterii de artificii și rachete din categoriile de pericol F2 și F3, au fost indisponibilizate în vederea confiscării deoarece, conform legislației naționale în România, acestea sunt destinate exclusiv utilizării de către pirotehnicieni, neputând fi comercializate către publicul larg.

 

Cercetările continuă pentru documentarea întregii activități infracționale, verificările fiind în curs de desfășurare.

 

Reamintim cetăţenilor faptul că orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an!

 

Conform legislației naționale, sunt interzise deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă T2 şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia integrității persoanelor, dar și a bunurilor care ar putea fi distruse ca urmare a producerii de incendii prin utilizarea necorespunzătoare.

Sursa: Realitatea de Vaslui