Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi efectuează o anchetă în legătură cu nefinalizarea lucrărilor de consolidare a şcolii ”Cezar Botez” din satul Fâstâci, judeţul Vaslui şi condiţiile în care se desfăşoară cursurile.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi efectuează o anchetă în legătură cu nefinalizarea lucrărilor de consolidare a şcolii Cezar Botez, din satul Fâstâci, judeţul Vaslui şi condiţiile în care se desfăşoară cursurile. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 49 din Constituţia României privind protecţia copiilor şi a tinerilor.

Cu ocazia acţiunii de promovare a Domeniului de activitate apărarea, protecţia şi promovarea drepturilor copilului – Avocatul Copilului, efectuată la Şcoala Gimnazială „Cezar Botez”, din satul Fâstâci, comuna Cozmeşti, judeţul Vaslui, reprezentanţii Avocatului Poporului au luat cunoştinţă de problematica nefinalizării lucrărilor de consolidare a şcolii, precum şi de condiţiile de desfăşurare a cursurilor în incinta Ocolului Silvic şi a dispensarului din sat.

Lucrările de reconsolidare a Şcolii Gimnaziale din satul Fâstâci au fost câştigate în 2006, prin licitaţie, de o firmă. Deşi, la vremea respectivă, lucrările au început, ulterior, şantierul a rămas blocat. De atunci, însă, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult, clădirea rămânând nefuncţională până în prezent.

Au urmat diverse procese prin care firma de construcţii a solicitat instanţei plata din partea Primăriei comunei Cozmeşti, judeţul Vaslui, a unor sume pentru lucrări deja executate. În prezent, elevii claselor V-VIII învaţă în incinta Ocolului Silvic şi în Dispensar, în câteva camere mici aflate în stare de degradare, care adăpostesc câteva clase şi cancelaria.

Copiii merg la toaletă afară, într-un spaţiu insalubru, fără apă curentă, iar în bănci elevii stau îngrămădiţi. În noua şcoală, aflată în construcţie în ultimii 12 ani, ar trebui să funcţioneze şi o şcoală profesională de arte şi meserii, care ar putea rezolva problematica părăsirii timpurii a şcolii sau a abandonului şcolar din zonă, cu implicaţii considerabile de natură socială şi economică pentru comunitate.

Articolul precedentRevedere după 50 de ani de la terminarea liceului
Articolul următorSe cunosc câștigătorii de la Concursul Național de Traduceri ”Corneliu M. Popescu”