Primăria Municipiului Bârlad a semnat, pe 7 octombrie 2019, la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est din Piatra Neamț, contractul privind „Modernizarea sistemului de iluminat public”, în valoare de peste 2,2 milioane euro.

Pe lângă modernizarea infrastructurii de transport în scopul reducerii emisiilor de carbon (12,2 milioane euro pentru refacerea carosabilului și a trotuarelor de pe mai multe străzi principale) și achiziția a 10 mijloace electrice de transport în comun (4,6 milioane Euro), noul contract încheie încă un obiectiv asumat de actuala administrație: refacerea în totalitate a actualei infrastructuri rutiere, de transport și de iluminat public pe cel mai intens circulate artere din localitate.

Noul proiect investițional are ca scop final introducerea unui sistem eficient de gestiune a energiei, pentru reducerea consumului în sistemul de iluminat public. Practic, vor fi înlocuiți 1.261 de stâlpi existenți, care vor fi coordonați printr-un sistem inteligent de telegestiune. În plus, vor fi montați încă 258 de stâlpi noi. În total, vor fi modernizați circa 25 de kilometri din sistemul de iluminat actual, care va fi extins totodată cu alți 3,7 kilometri. Odată înlocuiți, noii stâlpi de iluminat public vor reduce cantitatea de emisii de dioxid de carbon (gaze cu efect de seră), de la 316 tone/an la 98,9 tone/an.

„În cadrul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, noul proiect trebuie privit în completarea celor privind refacerea infrastructurii rutiere pe cele mai intens circulate artere din localitate și achiziția de autobuze electrice. Toate trei proiecte au același scop și anume reducerea emisiilor de carbon. Faptul că am mai obținut o finanțare de peste 2,2 milioane euro este o nouă reușită pentru oraș. Ca și la contractele precedente din acest pachet al Mobilității Urbane, susținerea celor de la ADRN-E Piatra Neamț a fost importantă, fiind vorba, din nou, despre o finanțare nerambursabilă foarte mare, adică aproape 2 milioane Euro și de cote de cofinanțare de la bugetul de stat de aproape 200.000 Euro și de la cel local, de doar 45.000 Euro. Reamintesc că depunerea proiectelor pe diferite axe de finanțare nu se va opri aici și peste tot pe unde se vor putea obține finanțări va fi prezent și Bârladul”, a declarat Dumitru Boroș.

Pe lângă cele trei contracte privind Mobilitatea Urbană (în valoare totală de aproape 20 milioane Euro, reamintim că Municipiul Bârlad a mai încheiat, recent, contracte cu finanțare europeană nerambursabilă și pentru: Construirea și dotarea unui corp nou, pentru șapte grupe de preșcolari, pentru Grădinița nr. 5 (1,1 milioane Euro), Extinderea și dotarea Grădiniței nr. 8 (circa 1 milion Euro), Dezvoltarea capacității administrative a Municipiului Bârlad (750.000 Euro), Internet Gratuit prin proiectul „WIFI4EU” (15.000 Euro) și Creșterea eficienței energetice a Secției Pediatrie a Spitalului „Elena Beldiman” (circa 1 milion Euro).

Articolul precedentUn tânăr din Banca, condamnat pentru tentativă de omor, depistat pe raza municipiului Bârlad
Articolul următorElevii de la Liceul ”Ștefan Procopiu”, seduși de lectură