Începând de astăzi, 5 iunie 2019, autoritățile de frontieră din România și din Republica Moldova implementează prevederile Protocolului privind constituirea și activitățile mixtelor de patrulări la frontiera de stat comună.
Astfel, echipele mixte, formate din doi polițiști de frontieră români și unul din R. Moldova, vor efectua misiuni de supraveghere a frontierei, atât pe teritoriul român, cât și în vecinătatea țării.
Patrularea comună a frontierei moldo-române se realizează pe o adâncime de până la 10 km în interiorul ambelor state, în baza legislației statului în care își desfășoară misiunea.
Prin excepție, aplicabilitatea teritorială se poate extinde și în afara zonei de operare, în cazul configurării terenului și infrastructurii rutiere accesibile sau pentru executarea unor acțiuni imediate și urgente inițiate în zona de operare, dar fără a se depăși zonele de competență prevăzute de legislația națională pentru autoritățile responsabile de supravegherea frontierei.
Astfel de misiuni de patrulă în comun la frontieră reprezintă o formă modernă de cooperare care permite optimizarea forțelor și mijloacelor de către autoritățile din cele două state și oferă posibilitatea aplicării unor acțiuni comune de acțiune pentru combaterea infracționalității transfrontaliere și a unei migrații ilegale la granița comună.
Amintim că în noiembrie 2018, la București, a fost semnat Protocolul privind constituirea și activitățile mixtelor de patrulări la frontiera de stat comună. Necesitatea încheierii acestui protocol a fost de importanță majoră, având drept scop îmbunătățirea cooperării între instituțiile de frontieră din cele două state și creșterea nivelului de supraveghere a frontierei de stat comune pentru combaterea tuturor formelor de criminalitate transfrontalieră.
Protocolul de cooperare cuprinde reglementările privind autoritățile competente, modul de constituire, desfășurare și acțiune a patrimoniului comun și zona în care acestea vor funcționa.
Menționăm că, încă din anul 2012, în baza planurilor de cooperare încheiate între autoritățile de frontieră din cele două state, la frontiera moldo-română se efectuează patlarea coordonată cu ambarcațiuni numai pe Prut.