Consiliul Județean Vaslui și Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui au organizat un ceremonial militar-religios la statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare de la Băcăoani, cu prilejul marcării a 544 de ani de la Bătălia de la Podul Înalt.
Pe lângă Te Deum, oficiat de un sobor de preoți, în frunte cu protopopul de Vaslui, Adrian Chirvase, participanții au depus coroane de flori și au asistat la un ceremonial militar susținut de Brigada 15 Mecanizată ”Podul Înalt” Iași.
”Ștefan cel Mare reprezintă un simbol pentru aceste meleaguri. Istoria ținutului Vasluiului este strâns legată de personalitatea marelui voievod. Aici, în locul în care ne aflăm, s-a scris o pagină din istoria zbuciumată a țării noastre. Aici, la Podul Înalt, Ștefan cel Mare a impresionat pe mulți împărați, regi și conducători, scriind una dintre cele mai memorabile pagini din istoria românilor. În fruntea armatei sale, Ștefan s-a opus turcilor, apărând relativa independență a Moldovei și obținând poate cea mai răsunătoare victorie împotriva islamului de către o armată creștină. Astfel, faima marelui voievod trece peste graniţe, iar unii cronicari spun că este cel mai mare domnitor din toată Europa, iar Papa îl proclamă ”Atletul lui Cristos”. De aceea, 10 ianuarie 1475 rămâne înscrisă cu litere mari în sufletele fiecărui vasluian, amintirea biruinței lui Ștefan dăinuind până astăzi. Ştefan cel Mare este idealul poporului nostru el personifică patriotismul, vitejia, dreptatea și bunătatea. Să-l cinstim cum se cuvine și să-i rostim cu mândrie numele oriunde vom fi!”, a declarat Mircea Gologan, subprefectul județului Vaslui.
La Sala Arta a Muzeului Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui a avut loc vernisajul expoziției ”Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie”, eveniment organizat cu sprijinul Muzeului Național de Istorie a României București și Muzeul Bucovinei Suceava.

Articolul precedentȚigări de contrabandă ascunse în bagaje
Articolul următorTRAGIC: O elevă la un liceu din Bârlad, a murit în urma unui accident rutier!