Primul astfel de studiu realizat de o ţară din Uniunea Europeană asupra impactului real al campaniei de imunizare a fost realizat de Institutul Naţional de Sănătate din Italia (ISS) şi Ministerul Sănătăţii pe 13,7 milioane de persoane vaccinate la nivel naţional.

Oamenii de ştiinţă au început să studieze datele din ziua în care a început campania de vaccinare, pe 27 decembrie 2020, până pe 3 mai 2021.

Analiza a arătat că riscurile de infecţie cu SARS-CoV-2, de spitalizare şi de deces au scăzut progresiv după primele două săptămâni.

„La 35 de zile după prima doză, există o reducere cu 80% a infecţiilor, cu 90% a spitalizărilor şi cu 95% a deceselor”, a spus ISS, adăugând că acelaşi tipar a fost observat atât la bărbaţi, cât şi la femei, indiferent de varstă.

„Aceste date confirmă eficienţa campaniei de vaccinare şi necesitatea unei acoperiri majore în întreaga populaţie pentru a pune capăt stării de urgenţă”, a declarat preşedintele ISS, Silvio Brusaferro.

Dintre cele aproape 14 milioane de persoane incluse în studiul italian, 95% dintre cei care au luat Pfizer şi Moderna au finalizat ciclul de vaccinare, în timp ce niciunul dintre cei cărora li s-a administrat AstraZeneca nu a primit o a doua doză.

Până în prezent, Italia a urmat recomandările producătorilor, oferind o a doua doză de Pfizer la trei săptămâni după prima, o a doua doză de Moderna după patru săptămâni şi o a doua doză de AstraZeneca după 12 săptămâni.

Până sâmbătă dimineaţă, aproximativ 8,3 milioane de italieni, sau 14% din populaţie, au fost complet vaccinaţi, în timp ce în jur de 10 milioane de persoane au primit o primă doză.

Articolul precedentRaluca Turcan: Vom stabili prin lege un pachet minim de servicii care se adreseză cu precădere copiilor și familiilor vulnerabile
Articolul următorLa un pas de tragedie! Proprietara a suferit atac de panică