Președintele Donald Trump a ordonat o taxă de import de 25% pentru tot oțelul și aluminiul care intră în SUA, într-o extindere majoră a barierelor comerciale existente.
Tarifele, care vor crește costurile de import pentru aceste metale în SUA, au fost impuse în ciuda avertismentelor privind posibile represalii din partea unor lideri politici din Canada – cel mai mare furnizor de oțel și aluminiu al Americii – și din alte țări, relatează BBC.
Companiile americane dependente de aceste importuri și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea, dar noul lider de la Casa Albă a declarat că planurile sale vor stimula producția internă.
Donald Trump a avertizat că nu vor exista excepții, afirmând că „simplifică” regulile, care urmează să intre în vigoare din 4 martie.
„Este un moment important, începutul procesului de a face America din nou bogată”, a declarat președintele.
„Țara noastră are nevoie ca oțelul și aluminiul să fie produse în America, nu în țări străine”, a adăugat el.
Întrebat dacă aceste tarife ar putea duce la creșterea prețurilor pentru consumatori, președintele american a răspuns: „În cele din urmă, va fi mai ieftin.”
„A venit timpul ca marile noastre industrii să revină în America… acesta este doar primul pas”, a continuat el, sugerând că următoarele tarife ar putea viza industria farmaceutică și cea a cipurilor pentru computere.
SUA este cel mai mare importator de oțel din lume, având Canada, Brazilia și Mexicul ca principali furnizori.
Canada a furnizat mai mult de 50% din aluminiul importat de SUA anul trecut, iar dacă tarifele vor intra în vigoare, este de așteptat ca impactul cel mai semnificativ să fie resimțit de această țară.
Luni seară, ministrul canadian al Inovației a declarat că tarifele sunt „total nejustificate”.
„Oțelul și aluminiul canadian sprijină industrii-cheie din SUA, de la apărare și construcții navale, până la energie și industria auto”, a spus François-Philippe Champagne. „Acest parteneriat face America de Nord mai competitivă și mai sigură”, a punctat el.
Înainte de anunț, premierul provinciei Ontario, Doug Ford, a acuzat administrația Trump că „schimbă regulile în timpul jocului și creează un haos constant, punând economia noastră în pericol”.
Grupul de lobby al producătorilor canadieni de oțel a cerut guvernului de la Ottawa să riposteze „imediat” împotriva SUA, în timp ce Kody Blois, un deputat de frunte al Partidului Liberal de guvernământ, a declarat că țara sa caută modalități de a reduce dependența comercială de SUA.
„Acest lucru dă peste cap o relație care a fost extrem de puternică”, a spus el pentru BBC Newshour.
Între timp, prețurile acțiunilor marilor producători americani de oțel au crescut luni, anticipând ordinul, iar valoarea companiei Cleveland-Cliffs a crescut cu aproape 20%. La rândul lor, pețurile pentru oțel și aluminiu au crescut.
Reacția pe restul pieței a fost mai temperată, reflectând întrebările legate de cât de serios este Donald Trump în privința acestor planuri, având în vedere istoricul său de a amâna tarifele sau de a negocia excepții de la reguli.
În 2018, în primul său mandat, președintele republican a anunțat tarife de 25% pentru oțel și 15% pentru aluminiu, dar a negociat ulterior excepții pentru multe țări, inclusiv Australia, Canada și Mexic.
„Este o reluare a scenariului din 2018”, consideră Douglas Irwin, profesor de economie la Dartmouth College.
„Marea întrebare este dacă acest lucru este o tactică de negociere sau dacă pur și simplu Trump nu vrea să discute cu alte țări și dorește cu adevărat să ajute industria oțelului în acest mod”, a completat specialistul.
Săptămâna trecută, Donald Trump a ordonat taxe de 25% pentru toate produsele importate din Canada și Mexic, doar pentru a amâna aplicarea acestora cu 30 de zile. De asemenea, a introdus noi taxe vamale de 10% pentru toate bunurile chinezești care intră în SUA, determinând o reacție de retaliere din partea Chinei.
Un tarif vamal este o taxă internă impusă bunurilor care intră într-o țară, proporțional cu valoarea importului.
Posibilitatea unor tarife mai mari pe importurile către SUA îi îngrijorează pe mulți lideri mondiali, deoarece aceasta va face mai costisitoare vânzarea produselor pe cea mai mare piață din lume.
Taxele vamale sunt o componentă centrală a viziunii economice a lui Donald Trump. Liderul american le consideră un mijloc de a crește economia SUA, de a proteja locurile de muncă și de a spori veniturile din taxe.
Cu toate acestea, există și îngrijorări despre efectele interne, deoarece multe companii americane folosesc oțel și aluminiu în producția lor și se vor confrunta cu unele creșteri de costuri.
Grupurile industriale, de la sectorul construcțiilor până la producătorii de conserve, au avertizat asupra impactului negativ.
În primul mandat al lui Donald Trump, tarifele – chiar și cu numeroase excepții – au crescut prețul mediu al oțelului și aluminiului în SUA cu 2,4%, respectiv 1,6%, conform Comisiei americane pentru Comerț Internațional.
Tactică de negociere
Stephen Moore, fost consilier economic al campaniei lui Donald Trump din 2016 și în prezent cercetător principal la Heritage Foundation, un think tank conservator din Washington, a declarat că nu consideră că tarifele pe oțel și aluminiu sunt o metodă eficientă de creare a locurilor de muncă, menționând experiența primului mandat.
Expertul a afirmat că, deși Donald Trump este „extrem de serios” în privința politicilor comerciale, consideră că acest plan este „mai degrabă un semnal de alarmă pentru restul lumii”.
„Aproape tot ce face Donald Trump la Washington este o tactică de negociere”, a adăugat el.
Oficialii administrației republicane de la Washington au declarat că cele mai recente măsuri vizează blocarea unor țări, precum China și Rusia, din a evita tarifele prin redirecționarea produselor ieftine prin alte state.
Președintele SUA a anunțat introducerea unor noi standarde care impun ca oțelul să fie „topit și turnat” și aluminiul să fie „topit și turnat” în America de Nord.
Nick Iacovella, purtător de cuvânt al Coaliției pentru o Americă Prosperă, care reprezintă producătorii de oțel și susține tarifele, a declarat că grupul său este cel mai preocupat de creșterea importurilor de oțel din Mexic peste nivelurile convenite în 2019.
Potrivit lui, Canada exportă mult mai multe bunuri către SUA decât importă – un deficit comercial care a fost o problemă majoră pentru Donald Trump.
„Încă există dezechilibre în relația comercială dintre Canada și SUA care trebuie rezolvate”, a adăugat Nick Iacovella.
„Nu cred că [Donald Trump] intenționează să aplice o strategie unică pentru toate țările, dar în această fază inițială, cred că mesajul președintelui este clar… ambele țări [Canada și Mexic] abuzează de relația cu SUA și vom face ceva în privința asta”, a conchis el.