De pe 4 aprilie, bugetul municipiului Vaslui este în dezbatere publică, ca și impozitele și taxele locale, până pe 17 aprilie, urmând ca apoi, documentul să fie supus analizei și votului consilierilor municipali, la ședința de pe 25 aprilie.

Municipalitatea intenționează ca pentru anul viitor să majoreze taxele doar cu rata inflației, calculată la 4,6%.

Impozitul pe clădiri va fi, la persoanele fizice, tot de 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii, aproape de minimul permis de lege, putând fi cuprins între 0,08 și 0,2% din valoarea impozabilă a clădirii.

Ce se va majora vor fi acele valori impozabile, care vor ajunge de exemplu la 1.060 lei, față de 1.013 lei, pentru clădirile cu pereți din beton sau cărămidă racordate la instalațiile de apă, canalizare și energie electrică, cum este cazul apartamentelor și a caselor de locuit, respectiv la 636 lei, față de 613 lei, pentru acelați tip de clădiri, care nu beneficiază însă de toate aceste facilități.

În cazul persoanelor juridice, se vor păstra actualele cote de impozitare, de 0,2% pentru clădirile rezidențiale și 1,6% pentru nerezidențiale, respectiv 1,3%, pentru clădirile nerezidențiale deținute de persoanele fizice, impozitul fiind calculat aplicând această cotă la valoarea de impozitare a clădirii respective.

Tot cu rata inflației se va majora impozitul pe terenuri, care, în cazul celor intravilane ocupate cu construcții, se vor majora de la 8.816 lei/ha, cele din zona A, centrală, sau 1.964 lei/ha, cele din zona D, periferie, la 8.803 lei/ha, respectiv 2.054 lei/ha.

La terenurile din extravilan, impozitul va ajunge la 32 lei/ha, la cele cu construcții, 53 lei/ha, pentru terenurile arabile, sau 29 lei/ha, pentru cele cu pășuni și fânețe, creșterea fiind minimă, de 1 – 3 lei/ha.

Posesorii de vehicule nu vor plăti mult mai mult, cea mai mară creștere fiind la cei care posedă autovehicule cu capacitate cilindrică peste 3.001 mc, de la 353 lei/200 cmc la 369 lei/200 cmc, iar pentru motorete, autoturisme cu capacitate cilindrică până la 1.600 mc sau vehiculele de transport impozitele vor rămâne aceleași.

Nici taxele plătite pentru eliberarea certificatelor de urbanism, autorizațiilor de construire și altor avize și autorizații nu cunoaște majorări, decât cu rata inflației, ca și amenzile aplicate de autoritatea locală.

Articolul precedentPower Gym Vaslui, pe podium la Naționalele de fitness și culturism, faza regională
Articolul următorPeste 600 de locuri de muncă disponibile în județ