Turiștii care fotografiază geishele în Kyoto riscă o amendă de 80 de euro. Autoritățile au recurs la această măsură după ce un val de plângeri a fost înregistrat în zonele turistice populat de geishe.

Geishele acuză comportamentul turiștilor ca fiind hărțuitor, drept pentru care interdicția impusă de autorități va fi aplicată în districtul Gion al fostei capitale nipone.

Fenomenul, numit „poluare turistică” a devenit o adevărată problemă pentru geishele din Kyoto, care sunt asaltate și urmărite de turiștii care vor să-și facă selfie-uri cu ele. Locuitorii din districtul Gion se plând de turiști că aruncă ambalaje pe jos, fumează pe stradă, blochează traficul rutier și încalcă proprietatea privată.

Interdicția va fi implementată de mesaje pe telefoane pentru turiști (gen ro-alert) și în momentul în care cineva se apropie de districtul respectiv va fi avertizat în legătură cu conduita pe care trebuie s-o respecte și mai ales, să nu hărțuiască geishele, iar pentru a se fotografia cu ele va fi nevoie de permisiune din partea lor. Mesajele SMS vor fi trimise în engleză și mandarină.

31 de milioane de turişti au vizitat Japonia anul trecut, o creştere de 9% faţă de anul precedent.