În perioada 15-20 iunie, la Suceava şi Gura Humorului se desfășoară prima ediţie a Olimpiadei Naţionale de Creativitate Ştiinţifică, competiţie care vizează dezvoltarea competenţelor specifice creativităţii în domeniul ştiinţific şi tehnic la elevi.
La această etapa naţională s-au calificat 38 de echipe, numărul maxim permis de regulament, echipe care au în componenţă 99 de elevi proveniţi din 15 judeţe.
9 elevi curajoși care întră în componența a 3 echipe reprezintă județul Vaslui la această competiție. Cei mai mulți (6) elevi sunt de la Liceul ”Ștefan Procopiu” din Vaslui, 2 elevi sunt de la Școala Gimnazială ”Constantin Parfene” Vaslui și o elevă de clasa a V a de la Școala Gimnazială ”Elena Cuza” Vaslui, îndrumați de profesorii de fizică de la clasă și coordonați de prof. dr. Leonaș Dumitrașcu, prof. dr. Irina Dumitrașcu, prof. Mariana Bacoșca–Bica și maistru Dascălu Constantin de la Liceul ”Ștefan Procopiu” Vaslui.
Inspectorul școlar Irina Dumitrașcu evidențiază faptul că această olimpiadă este pe structura concursurilor internaționale și își propune să valorifice pasiuni și idei de la elevi de gimnaziu până la elevi din ultimele clase de liceu, să stimuleze creativitatea și inventivitate teoretică și practică utilă în știința modernă și să valorifice și dezvolte principala și unica resursă importantă pentru dezvoltarea umanității care este creativitatea. Fiecare elev are posibilitatea să se manifeste individual dar mai ales în grup, să arate ce pasiune are care poate să schimbe lumea în bine, de la ce idee a pornit și la ce performanță a ajuns.
La festivitatea de deschidere prorectorul Mihai Dimian, preşedinte al Comisiei Centrale a Olimpiadei Naţionale de Creativitate Ştiinţifică a anunțat care sunt cele 4 secțiuni tematice și condițiile care trebuie îndeplinite pentru a putea participa și a câștiga și mai ales care sunt beneficiile și câștigurile pe termen lung.
Elevii olimpici și profesorii însoțitori vor avea mai multe puncte de atracție în această perioadă prin participarea la Târgul Internaţional de Inventică şi Educaţie Creativă pentru Tineret, ICE-USV (Innovation and Creative Education) precum și la prezentările 10-InSTED (10-minute presentations about Innovation in Science, Technology, Engineering and Design), manifestări ce se vor desfășura în perioada 18-19 iunie la Universitatea ,,Ștefan cel Mare” din Suceava.
”Asteptăm cu interes Festivitatea de premiere a Olimpiadei care va avea loc în data de 19 Iunie 2019, începând cu ora 15:00, în Auditoriumul Joseph Schmidt al Universității Ștefan cel Mare din Suceava, premiile oferite de Ministerul Educației Naționale fiind suplimentate de medalii, diplome și premii oferite de organizatorii locali și de OSF Global Services, sponsorul principal al Olimpiadei Naționale de Creativitate Științifică”, a precizat Irina Dumitrașcu.