Joi, 6 septembrie, conducerea Primăriei Bârlad a primit, în cadrul unei vizite oficiale de stat, o delegație din China, condusă de Excelența Sa Guo Ling Ji, primarul orașului Siping, Provincia Jilin.

Din cadrul delegației au mai făcut parte cinci înalți funcționari ai statului chinez, precum și cinci directori și președinți ai unor puternice companii din China, aflate în plin proces de testare a unor noi piețe de producție și desfacere.

Vizita de la Bârlad a fost inclusă în programul delegației chineze încă de acum câteva luni, când primarul Dumitru Boroș a demarat o serie de discuții cu mai mulți oameni de afaceri din China care își desfășoară activitatea în România dar care au strânse legături cu cei din țara lor. Ulterior, la Primăria Siping (un oraș considerat de talie mijlocie în China dar care are o populație de 3,41 milioane locuitori) a fost transmisă o invitație oficială din partea autorităților locale din Bârlad iar primarul orașului chinez, Excelența Sa Guo Ling Ji, a răspuns afirmativ. Trebuie menționat că anterior vizitei de la Bârlad delegația va vizita (în perioada 5-9 septembrie) doar o singură localitate din Olanda și una din Ungaria, urmând ca în România să se mai oprească, astăzi, numai la Brăila.

Întâlnirea cu primarul Dumitru Boroș a început în jurul orei 12.00 și a avut ca principal scop stabilirea unor relații de colaborare între cele două orașe, atât în plan economic și cultural.

La discuții, din partea chineză, au mai participat Wang Bai Zhong, secretar al districtului Tiexi, Wang Zhong Yuan, primar al orașului Shuangliao, aflat sub jurisdicția Siping, Shen Hong Ye, secretar al Zonei de Dezvoltare Economică Siping și Jin Zi Ying, director al Biroului pentru Afaceri cu Străinătatea și Chinezii de Peste Mări, al Guvernului Municipal Siping. Aceștia i-au prezentat primarului Dumitru Boroș pe ceilalți membri ai delegației, din care au făcut parte directorul general al unei mari companii farmaceutice (cu o rețea de desfacere în peste 30 de provincii din China), axată de medicina tradițională chinezească, președintele unei companii de băuturi non-alcoolice cu întindere în peste 150 de orașe de nivel superior prefecturilor, directorul general al unei companii de mase plastice care își desface produsele în toată lumea, președintele unuia dintre cele mai mari magazine de pe teritoriul Chinei (150.000 metri pătrați) și președintele fostului producător gigant de fabricate din sticlă Holdingul „Fuyao”, redenumit actualmente Industria Sticlei „Jin Keng”, Shuangliao, cu o piață uriașă de desfacere în Rusia și India, pentru care produce în special parbrize auto.

De partea cealaltă a mesei au stat alături de primarul Boroș 14 oameni de afaceri din Bârlad, interesați să își dezvolte afacerile în colaborare cu parteneri chinezi. De altfel, foarte mulți dintre aceștia au informat partea chineză că de  mai mulți ani au relații comerciale solide cu China, indiferent că vorbim despre importul de mașini-unelte sau de cel al simplelor componente ale instalațiilor sanitare.

„Îmi revine mie sarcina de a vă adresa mulțumiri în numele Bârladului pentru onoarea pe care ne-ați făcut-o, vizitându-ne. Bine ați venit și sper să punem astăzi bazele unei colaborări, urmare a discuțiilor pe care care oamenii de afaceri din Bârlad și Siping le vor purta, nu doar în plan economic, ci și cultural sau social. La nivel administrativ vă pot spune că veți beneficia de tot sprijinul nostru pentru a vă putea deschide aici afaceri și implicit pentru a crea noi locuri de muncă. Vreau să îi multumesc în special domnului primar Guo Ling Ji, care a tratat cu toată seriozitatea propunerea noastră de a colabora pe cât mai multe paliere, fie că vorbim aici despre administrație sau afaceri. Convingerea mea este că vom găsi un numitor comun după întrevederea de astăzi, sau cele ce vor urma. Totodată, vă adresez oficial invitația de accepta demararea discuțiilor de înfrățire a orașelor Siping și Bârlad, astfel încât colaborările viitoare să se materializeze pe cât mai multe planuri”, a spus primarul Dumitru Boroș.

„Și eu vă mulțumesc pentru invitație și vreau să vă spun că am ajuns la Bârlad în urma unor discuții ample pe care le-am avut cu o parte din investitorii care sunt în România, dar mai ales și cu cei care sunt aici, la dumneavoastră, în Bârlad. Cred că, în primă fază, în privința dezvoltării afecerilor ar trebui să punem la aceeași masă cât mai mulți oameni de afaceri chinezi și bârlădeni, întrucât, nu vă ascund faptul că, noi suntem foarte interesați să investim la dumneavoastră. Primesc propunerea de înfrățire a orașelor noastre, pe care o găsesc extrem de interesantă”, a spus Excelența Sa Guo Ling Ji.

Concluzia întâlnirii, care a durat aproape două ore, a fost că partea chineză s-a arătat foarte impresionată de facilitățile oferite de municipalitatea bârlădeană pentru noii investitori (prin Schema ajutorului de minimis), motiv pentru care ar dori, în primă fază să investească în special în sectorul agricol (fabrici de mașini agricole și arendare de terenuri), dar și în cel farmaceutic, intenționând să introducă pe piața românească medicamente tradiționale chinezești produse în Bârlad. De menționat că discuțiile în privința acestor aspecte sunt, în acest moment, în fază incipientă, între cele două părți stabilindu-se și alte întâlniri.

Articolul precedentBărbat lovit de tren între Tălășmani și Docăneasa
Articolul următorPolițist local călcat intenționat de un șofer în Vaslui