Necaz mare pentru Gina Cosma, o bârlădeancă în vârstă de 53 de ani, care s-a trezit cu poprire pe conturi din cauza unor amenzi aplicate de polițiști pentru „apelare abuzivă a numărului de urgență 112”. Femeia susține că a apelat numărul de urgență doar pentru că s-a simțit în pericol de fiecare dată când a făcut-o. Gina Cosma a acumulat astfel trei amenzi contravenționale, una dintre ele după ce a sunat la 112 și a cerut ajutorul polițiștilor din cauză că o persoană a încercat s-o escrocheze prin metoda „Accidentul”.

Bârlădeanca de 53 de ani povestește că în luna Noimebrie 2020, în timp ce se afla la un frate din comuna Băcani, a primit pe telefonul său un apel de la un număr prin care i se cerea să pregătească o sumă mare de bani. Panicată, aceasta a apelat imediat numărul de urgență 112 și a spus dispecerilor ce i se întâmplă. Operatorii de la SNUAU (Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență) au sfătuit-o pe Gina Cosma să aștepte sosirea echipajului de poliție și sub nici o formă să nu dea nimănui nici o sumă de bani.

Metoda „accidentul” cu efect invers: apelanta amendată

Femeia spune că echipajul a sosit după câteva ore și că le-a dat celor doi agenți numărul de pe care a fost apelată. Aceștia au plecat și i-au spus victimei că va fi sunată și ținută la curent despre cursul anchetei. În fapt, la câteva zile după, Gina Cosma a fost sunată și i s-a comunicat că a fost identificat apelantul care a încercat s-o escrocheze și că în cauză a fost întocmit un dosar penal. Doar că la cca. o săptămână femeia a primit prin poștă un proces verbal de contravenție prin care i se aducea la cunoștință că a fost amendată cu suma de 4.000 de lei pentru apel nefondat la 112. Gina Cosma i-a cerut explicații polițistului și care i-ar fi spus că „aceasta nu este o situație de urgență, metoda „accidentul”, pentru care să sunați la 112”.

Tribunalul Vaslui a anulat amenda pentru apelare abuzivă

Gina Cosma a contestat însă procesul verbal de contravenție și după ce Judecătoria Bârlad i-a respins contestația, Tribunalul Vaslui a fost cel care i-a anulat amenda. Asupra femeii mai rămân însă două contravenții, tot pentru apelare abuzivă a numărului de urgență 112, după cum spun oamenii legii, asta după ce, Gina Cosma a sunat la 112 și a sesizat despre faptul că a fost la un pas să fie lovită de un autoturism într-o curbă din localitatea Ibănești. Victima spune că echipajul sosit la fața locului a făcut constatarea despre aspectul reclamat și că a fost îndrumată să sune la Vaslui, la Dumitru Buzatu (n.r. – șeful Consiliului Județean) pentru a solicita montarea de indicatoare pentru semnalizarea curbei periculoase.

Imagine

O altă situație pentru care Gina Cosma a fost amendată pentru apelare abuzivă, a fost atunci când a sunat la 112 și a reclamat tăierera ilegală a unor arbori. Femeia spune că ulterior sancțiunii a fost la Ocolul silvic pentru a verifica dacă individul reclamat la 112 avea aviz de tăiere, lucru care nu i s-a confirmat.

În prezent, Gina Cosma are poprire pe venituri din cauza celorlalte sancțiuni primite pentru apelare abuzivă a numărului de urgență 112. Femeia spune că nu a făcut decât să se comporte ca un cetățean onest care apelează la autorități atunci când sesizează o neregulă sau când se simte amenințată.

Amendată doar pentru că femeia mai sunase de 2 ori la 112?

Se pare că în ultima situație oamenii legii au ținut cont de „istoricul” Ginei Cosma atunci când au amendat-o, doar pentru că aceasta mai fusese sancționată deja de două ori pentru aceeași abatere. Judecătorii de la Tribunalul Vaslui nu au ținut cont de acest istoric și au reparat nedreptatea făcută femeii, doar că, fapta sesizată de ea la momentul respectiv a rămas într-un dosar închis pe repede-înainte, cu soluționarea emiterii unui proves verbal de contravenție de 4.000 de lei, pentru apel fals la 112.

Raportul agentului constatator bazat doar pe întrebări?

Rămâne suspiciunea care planează asupra acestui caz, și anume dacă cei care au instrumentat dosarul, au reușit într-un timp atât de scurt, de aproximativ o săptămână, să obțină mijloacele de probă audio-text, de la providerul de telefonie, sau s-au bazat doar pe declarațiile scrise ale celor două părți, respectiv victimă și acuzat. Din raportul întocmit de agentul constatator reiese doar că învinuitul a fost întrebat și că nu se confirmă cele spuse.

Imagine

Declarație video – Gina Cosma:

Sursa: Realitatea de Vaslui

Articolul precedentAutocisternă răsturnată la intrarea în Huși
Articolul următorFMI trage semnalul de alarmă pentru guvernele lumii: Nu accelerați inflația prin măsuri fiscale! Riscuri majore de recesiune