Suma de 630 milioane de lei, pusă la dispoziția autorităților publice locale și județene, de către Guvern, pentru asigurarea prefinanțării și a contribuției proprii la investiții, a fost accesată în totalitate – a atras atenția ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila.

După cum este cunoscut, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Guvernul a alocat, în iulie, suma necesară din care autoritățile locale și județene puteau cere împrumut, de la Trezoreria Statului, cu o dobândă preferențială, pentru a asigura continuitatea investițiilor și a spori absorbția fondurilor europene.

121 de comune, 34 de orașe, 8 municipii și 7 județe au accesat aceste fonduri, cu o dobândă cu până la de două ori mai favorabilă față de valorile de pe piața bancară, a spus ministrul dezvoltării. Peste jumătate din suma totală a fost împrumutată pentru a asigura contribuția proprie și prefinanțarea investițiilor din bani europeni. ”Din această sumă am garantat o absorbție mai mare a fondurilor europene și ne-am asigurat că aceste investiții, începute deja și importante pentru dezvoltarea localităților din România, nu vor fi sistate”, a declarat Cseke Attila.

Asigurarea contribuției proprii, în valoare de 2%, poate însemna o povară uriașă, mai ales pentru localitățile mici cu bugete modeste, a arătat ministrul, subliniind necesitatea adoptării, de către Guvern, a acestei măsuri. ”Măsura s-a dovedit a fi necesară, fondurile fiind accesate integral în mai puțin de 6 luni”, a spus Cseke Attila.

Alte 44 milioane de lei au asigurat continuitatea investițiilor finanțate de către stat, iar 244 milioane de lei au fost împrumutate pentru a asigura finanțarea investițiilor locale, a conchis ministrul.

Articolul precedentMersul Trenurilor 2021-2022, în vigoare din 12 decembrie – Cum se va circula în următorul an
Articolul următorRomânia reală în 2021. Familie la limita supraviețuirii, într-o casă abandonată. Copiii la care Moșul nu ajunge… niciodată