Activitatea zilnică a inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancţionarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate, zilnic, către Inspecţia Muncii.

Rezultatele obţinute la nivelul judeţului Vaslui, în activitatea de control:

În domeniul relaţiilor de muncă

În luna martie, în domeniul relațiilor de muncă la nivelul județului Vaslui au fost efectuate un număr de 110 controale. Din cele 110 controale efectuate, 103 controale au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei.

În urma verificărilor au fost sancționați 28 angajatori, fiind aplicate 33 sancțiuni contravenționale. Valoarea totală a amenzilor in luna martie este 325.000 lei. Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse 289 de măsuri de intrare în legalitate.

În luna martie au fost sancţionati pentru muncă nedeclarată, un numar de 7 angajatori fiind identificate 10 persoane care prestau muncă nedeclarată. Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea totală a amenzilor pentru munca nedeclarată în luna martie fiind de 200.000 lei.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:

In luna martie 2023, inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate şi Sănătate în Muncă au efectuat vizite de inspectie la 71 de angajatori şi au încheiat 71 de procese verbale de  control.

In urma vizitelor de inspecţie efectuate de către inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate şi Sănătate în Muncă, în luna martie 2023 au fost constatate 138 de neconformităţi.

Pentru neregulile constatate au fost sanctionaţi un număr de 52 de angajatori, fiind aplicate 138 de sancţiuni contravenţionale.

In luna martie 2023 au fost comunicate de angajatori, un număr de 10 evenimente, în care au fost implicaţi lucrători urmând a fi finalizate cercetări în vederea stabilirii caracterului lor.

„Suntem puşi din nou, în fața celui mai nociv fenomen de pe piața muncii: munca nedeclarată.

Scopul controalelor inspectorilor de muncă este acela de creştere a gradului de conştientizare, atât a angajaţilor cât şi a angajatorilor în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării legislației muncii pentru diminuarea cazurilor de muncă nedeclarată și subdeclarată. La acest capitol, suntem în fața unui paradox, întrucât, din practică, interacționând cu angajatorii, ne este semnalată o criză acută de forță de muncă însă, cu toate acestea, foarte mulți angajatori recurg la folosirea lucrătorilor fără întocmirea de forme legale de muncă, cu toate dezavantajele, pentru angajat și angajator, care decurg de aici.”- Gheorghe Chirvase, ITM Vaslui

Sursa: Realitatea de Vaslui

Articolul precedentAlexandra Păcuraru: Ce poate face generația noastră ca aceste abuzuri ale statului paralel să se oprească?
Articolul următorUn bărbat din Iana a plecat la plimbare și s-a trezit cu dosar penal