Practicată la rang de artă sau doar ca un simplu hobby, pictura este un excelent mijloc de relaxare, care te ajută să scapi de stresul cotidian. Acesta este cel mai cunoscut beneficiu al picturii și desenului, însă, odată ce te dedici acestei arte, vei descoperi o serie de alte avantaje pe care nici măcar nu le bănuiai. Dacă nu vrei să fii luat prin surprindere, iată, mai jos, câteva dintre aceste avantaje mai puțin cunoscute:

Te ajută să îți exprimi emoțiile

Cu toții avem sentimente și trăiri pe care ne e greu să le exprimăm, sau, uneori, evităm să facem asta de teama reacțiilor celor din jur. Atunci când pictezi, ești doar tu cu pânza, culorile, peisajul și propria imaginație. În acest mod, îți vei da frâu liber emoțiilor și sentimentelor pe care le poți exprima prin forme și culori pe pânză, și asta îți va crea, de fiecare dată, o stare de beatitudine și mulțumire sufletească.

Îți dezvoltă creativitatea

Pictura stimulează creierul și pune imaginația la lucru, provocându-te să găsești idei noi pentru desenele pe care le realizezi sau să adaugi ceva în plus peisajului pe care îl transpui pe pânză. Dând curs acestor exerciții de imaginație, vei deveni cu timpul mai creativ, iar asta se va simți atât în calitatea lucrărilor cât și în viața de zi cu zi.

Crește puterea de concentrare

Atunci când pictezi și ești cu adevărat preocupat de ceea ce așterni pe pânză, intri, fără să-ți dai seama, într-o stare puternică de concentrare. Ești atent doar la ceea ce pictezi și nu mai simți trecerea timpului, artiștii consacrați numind asta „trecerea în starea de creație”. Cu cât ești mai pasionat de ceea ce faci, cu atât această stare este mai profundă, iar în acest mod îți crește și capacitatea de concentrare, ceea ce te va ajuta și în alte activități.

Menține sănătatea creierului

După cum am precizat, pictura este un stimulent pentru creier, în timpul petrecut în fața pânzei fiind activate ambele emisfere cerebrale. Emisfera stângă are rol în susținerea gândirii raționale și logice, iar cea dreaptă gestionează creativitatea și emoțiile. Stimularea creierului în acest mod este benefică pentru celulele nervoase, iar asta înseamnă reducerea riscului unor boli degenerative-cum ar fi maladia Alzheimer- care apar odată cu înaintarea în vârstă. 

Îți redă încrederea în propria persoană

Pictura este o terapie perfectă pentru persoanele cu un respect de sine scăzut, care suferă de frustrări și complexe de inferioritate. Desfășurată individual, într-un mediu fără concurență, această activitate îți dă posibilitatea să ajungi la unele realizări personale și să te autodepășești, ceea ce îți va reda încrederea în tine și te va întări psihic pentru a face față unor noi provocări.

Îți dă satisfacția de a fi realizat lucruri unice

Orice pictură este o lucrare unicat, iar, dacă aceasta atrage și aprecieri din partea privitorilor, satisfacția autorului e greu de descris. Acest lucru te motivează să te perfecționezi și să te concentrezi mai mult la fiecare pictură nouă, din dorința de a realiza o lucrare care tinde spre perfecțiune.

Poți câștiga bani din lucrările vândute

Pictura poate deveni și o sursă de venit, dacă ai puțin talent și faci niște lucrări reușite. Mai întâi, trebuie să îți realizezi un portofoliu de lucrări care să te reprezinte și, cu care să participi, eventual, la o expoziție. Apoi, le poți scoate la vânzare, iar cumpărătorii nu vor întârzia să apară.

Dacă ți-am stârnit interesul, află că e indicat să nu începi direct cu pânza și șevaletul, ci, mai întâi, trebuie să îți formezi mâna, cu desene și schițe. Poți începe cu desene pe caiete A4 și A5, și, când consideri că ești pregătit, fă tranziția la pictura pe pânză.

Articolul precedentÎn scurt timp, toate secțiile de Terapie Intensivă dedicate bolnavilor infectați cu noul coronavirus vor fi sufocate
Articolul următorTopul județelor cu cele mai multe cazuri COVID-19 confirmate