La Huși, în sala mare a Primăriei, a avut loc Simpozionul „Repere ale culturii și spiritualității vasluiene” – „Chronica Hușilor și a Episcopiei cu aseminea numire”.

Evenimentul, organizat cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a fost prilejuit de  lansarea volumului „Chronica Hușilor și a Episcopiei cu aseminea numire”, alcătuit de Episcopul Melchisedec Ștefănescu în 1869 – prima monografie completă a orașului Huși, ce a fost reeditată cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la prima sa apariție.

Manifestarea s-a bucurat de un public numeros, în fața căruia au luat cuvântul Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Dumitru Buzatu, președintele Cosniliului Județean Vaslui, Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși, profesoara Lina Codreanu, care a abordat tema: „Un mare cărturar și ierarh: Melchisedec Ștefănescu”, și profesor Costin Clit, cel care a realizat studiul introductiv și glosarul de termeni vechi pentru această ediție.

Evenimentul a fost moderat de părintele Cosmin Gubernat, consilier cultural al Episcopiei Huşilor, care a prezentat ediția anastatică a „Cronicii Hușilor și a Episcopiei cu aseminea numire” și proiectul derulat de Asociația „Filantropia ortodoxă” Huși – „Repere ale culturii și spiritualității vasluiene” – cofinanțat de Consiliul Județean Vaslui.

Imagine

În cuvântul său, Părintele Episcop Ignatie a creionat personalitatea Episcopului Melchisedec Ștefănescu:

„După lecturarea acestei cărți, mi-a venit în minte un text al unui filosof spaniol, Miguel de Unamuno, care spune că există două tipuri de gânditori: primul tip este «gânditorul minte», care își folosește la maximum potențialitățile cognitive si devin profesioniști ai gândirii; al doilea tip de gânditor este «gânditorul intuiție», cel care gândește și cu inima, cu întreaga sa existență.

Așa l-am intuit și l-am descoperit pe episcopul Melchisedec Ștefănescu, ca fiind «gândirea intuiție».

Prima impresie pe care mi-a lăsat-o lectura acestei cărți este faptul că episcopul Melchisedec Ștefănescu are darul minunat de a prezenta adevărul istoric ca pe o poveste, are un har narativ pe care l-a scos în evidență și domnul profesor Teodor Codreanu, în postfață.

Am constatat că Episcopul Melchisedec a fost foarte onest din punct de vedere istoric, nu s-a hazardat în interpretări, în exprimarea unor afirmații apodictice. Unde nu dispune de documente sau suficiente resurse, rămâne în expectativă și lasă toată abordarea deschisă.

Dăm slavă lui Dumnezeu că am reușit să reedităm, la 150 de ani, această lucrare.

Mulțumesc tuturor celor ce au fost implicați în acest proiect, prin care am reușit să punem la dispoziția publicului și a celor interesați, o piesă foarte importantă”.

Ediția anastatică a lucrării „Chronica Hușilor și a Episcopiei cu aseminea numire” este primul volum scos la nou-înființata editură Horeb, a Episcopiei Hușilor.

De asemenea, Ierarhul Hușilor a mulțumit profesorilor Teodor Codreanu și Costin Clit pentru tot suportul acordat, precum și președintelui Dumitru Buzatu și Consiliului Județean Vaslui pentru deschiderea și sprijinul acordat acestui proiect.

Simpozionul desfășurat la Huși este parte a proiectului „Repere ale culturii și spiritualității vasluiene”, derulat de Asociația „Filantropia Ortodoxă” Huși și co-finanțat de Consiliul Județean Vaslui, prin programul  judeţean pentru finanţarea nerambursabilă a activităţilor nonprofit de interes general pentru anul 2019, domeniul cultură.

Articolul precedentCod galben de ceață în județul Vaslui
Articolul următorLucrările la blocurile ANL vor începe în luna martie a anului viitor