În luna Mai se împlinește anul de când polițiștii vasluieni încearcă să dea de urma celui care a pus pe jar autoritățile cu falsele amenințări trimise prin e-mail diferitelor instituții din județ. În urma acestor alerte care s-au dovedit false, diferite structuri au desfășurat forțe impresionante în Piața Traian din Vaslui, mai apoi la o școală din același municipiu, la sucursala unei bănci, dar și la sediul unei primării din comuna Pușcași. Anchetatorii au reușit abia după 9 luni să dea de urma celui care a pus pe jar autoritățile.

După îndelungi investigații, astăzi dimineață, oamenii legii au descins la locuința suspectului și au identificat un adolescent în vârstă de 16 ani, fiind presupusul autor al acestor amenințări false cu bombă. El este elev și se pare că a făcut toate aceste „glume” cu ajutorul unui telefon, folosind cel  mai probabil aplicații uzuale care să mascheze datele de autentificare și urmele lăsate pe internet atunci când s-a „jucat” de-a atentatorul. Nu este clar în acest moment care a fost scopul acestor acțiuni ale adolescentului, dat fiind că niciuna dintre aceste alerte nu s-a îndreptat spre unitatea de învățământ pe care o frecventează.

Eficiență în anchetă?

Dincolo de descinderile de dimineață și reținerea elevului, se prefigurează un semnal de alarmă privind sistemul și oamenii special pregătiți pentru astfel de situații, care au rolul de a identifica acest gen de amenințări și autorii. Dacă în cazul de față, din fericire, a fost doar vorba de o glumă sau de teribilismul unui adolescent, care nu s-a soldat decât cu desfășurarea de forțe și verdictul de alarmă falsă, ce s-ar fi întâmplat dacă pe teritoriul României, în același scenariu s-ar fi produs un atentat cu pagube materiale sau chiar victime omenești. Vinovatul sau vinovații ar fi avut tot timpul lume să-și șteargă urmele și să dispară.

„Atentatorul” în acest caz, a rămas pe loc, datorită statutului său de elev și totodată minor aflat în întreținere, polițiștii reușind într-un final să-l identifice. Alta era situația, într-un caz real, dacă autorul ar fi acționat în mod identic și ar fi provocat chiar și victime, ulterior având la dispoziție nouă luni la dispoziție să părăsească orașul sau chiar teritoriul țării, să scape de dispozitivele folosite în acest gen de comunicare a amenințării.

„Norocul” investigatorilor a fost că elevul, cel mai probabil, nu și-a schimbat telefonul și astfel s-a reușit identificarea sa. În cursul anului trecut a fost un adevărat val de amenințări false cu bombă, în mai multe orașe din România. Nici până acum nu s-a reușit identificarea celor responsabili.

La Vaslui este primul caz în care, în 2023, s-a reușit identificarea și reținerea unui autor al unor atentate false cu bombă.

Sursa: Realitatea de Vaslui

Articolul precedentIncendiu la laboratorul de la Liceul „Gh. Roșca Codreanu”
Articolul următorTrei case au luat foc în ultimele 24 de ore din cauza coșurilor de fum defecte