“SIGURANȚA PENTRU VIAȚĂ” este un proiect de intervenție socio-educațională implementat de Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Negrești (CES), finanțat de Fundația World Vision și care are ca partener Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui, care se va derula în perioada martie – iunie 2019.

Proiectul are ca scop conștientizarea elevilor Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Negrești în ceea ce privește importanța cunoașterii și respectării regulilor de circulație, cunoașterea și înțelegerea riscurilor expunerii pe internet și nu în ultimul rând, promovarea unui comportament corespunzător la școală, acasă și în societate.

Polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au participat la cea de-a treia activitate desfășurată în cadrul proiectului “Sigurață pentru viață”, activitate ce a avut ca temă identificarea pericolelor care se ascund în spatele telefonului sau calculatorului.

În cadrul activităților au fost difuzate spoturi audio- vizuale și distribuite pliante cu mesaje informativ-educative, potrivit vârstei şi nivelului acestora de înţelegere.

Recomandări preventive pentru creșterea gradului de siguranță pe internet:

protejarea datelor personale şi a parolei – prin date personale înţelegând inclusiv adresa, şcoala unde învaţă minorul, informaţii despre familie etc.

evitarea întâlnirilor cu persoane cunoscute pe internet sau anunţarea părinţilor despre intenţia unor astfel de întâlniri; de altfel, părinţii copiilor care utilizează frecvent internetul şi reţelele de socializare ar trebui să se intereseze despre această activitate a lor, cu cine şi ce comunică, ce site-uri vizitează şi cu ce gen de persoane interacţionează.

selectarea atentă a imaginilor pe care le postează pe internet – este vorba de conştientizarea faptului că odată postate aceste fotografii pot fi văzute sau folosite de oricine, oricând. Totodată, fotografiile postate „pot spune ceva” despre profilul copilului în cadrul reţelei.

respingerea unor contacte „agresive” venite din partea altor persoane şi anunţarea acestor incidente.

Copiilor le-au fost transmise și o serie de recomandări cu general :

NU intrați în discuție cu persoane străine și NU răspundeți la provocările acestora;

NU vă abateți niciodată din drumul vostru, nici dacă cineva vă spune că există un alt drum mai scurt sau vă face alte promisiuni;

NU intrați în conflict cu alți copii sau grupuri, și încercați să lămuriți orice problemă prin discuții, fără violență;

Dăcă vă simțiți urmăriți, mergeți într-un loc aglomerat, intrați într-un magazin și cereți ajutorul unui polițist sau oamenilor din jur!

NU dați persoanelor necunoscute, întâlnire pe internet, informații despre voi sau familia voastră (nume, adresă, numele școlii, locul de muncă al părinților, numărul de telefon, când lipsește cineva de acasă etc.) !

NU vă întâlniți cu persoane cunoscute pe internet, fără să vă anunțați părinții! În spatele unui profil frumos se pot ascunde intenții periculoase.

Restricționați accesul la paginile voastre de socializare, astfel încât să poată fi vizualizate doar de către prieteni.

Aveți grijă ce fotografii postați pe rețelele de socializare, acestea pot rămâne pe alte computere chiar dacă  veți șterge postarea inițială.

Cereți ajutorul persoanelor în care aveți încredere!

Articolul precedentARESTAȚI PREVENTIV PENTRU INFRACȚIUNEA DE FURT CALIFICAT
Articolul următorFOTO&VIDEO. Autoturism mistuit de flăcări la Fruntișeni, după impactul cu un copac