Vara este extrem de important să-i asigurăm organismului necesarul de lichide. Știm cu toții că hidratarea este esențială indiferent de anotimp, însă atunci când afară este foarte cald, simțim mai mult decât oricând nevoia de-a consuma diferite băuturi răcoritoare. Totuși, un aspect care ne preocupă în sezonul estival se referă la temperatura lichidelor pe care le obișnuim să le bem. În mod sigur, majoritatea persoanelor preferă apă și sucuri reci, frappe-uri și băuturi cu gheață, în timp ce medicii recomandă ca sursă ideală de hidratare un ceai fierbinte ori alte lichide calde. Să fie oare o prejudecată că, dacă afară este cald, trebuie să consumăm ceva rece și invers? Iată câteva aspecte care te vor ajuta să determini dacă este vorba despre adevăr sau mit.

Apa caldă, mult mai bine tolerată de organism

În sezonul estival, deshidratarea se produce mult mai rapid decât în alte anotimpuri. Transpirăm des, simțim că nu putem respira și că ne sufocăm, așa că ne dorim un pahar de apă rece pentru a ne răcori. Totuși, oricât și s-ar părea de ciudat, apa caldă este mult mai benefică pentru organism decât cea de la frigider. Anumite popoare, cum ar fi indienii, japonezii sau arabii, care înfruntă temperaturi foarte ridicate, își ajută corpul să se răcorească mai repede și pe termen lung cu lichide fierbinți. Explicația este simplă, și anume băuturile calde stimulează circulația sângelui și îmbunătățesc funcțiile gastro-intestinale. Organismul preia un lichid fierbinte mai repede, corpul se hidratează și își menține această stare pentru mai mult timp.

Ceai fierbinte pentru hidratare de durată

Te-ai gândit vreodată că o cană de ceai fierbinte te poate ajuta să faci față mai ușor temperaturilor insuportabile? Deși acesta este ultimul lucru la care te-ai putea gândi în zilele caniculare, ceaiul nu se consumă doar atunci când te îmbolnăvești, ci este ideal pentru hidratare pe timp de vară. Lichidul fierbinte este ușor asimilat în sânge, hidratează organismul și poate fi de ajutor pentru persoanele se confruntă cu excesul de transpirație. În timpul verii sunt indicate ceaiurile fructate, cum sunt cele de lămâie, căpșuni sau fructe de pădure, dar și salvie, scoarță de stejar ori scoarță de salcie, recunoscute pentru efectele lor antisudorifice.

Ceaiul este un remediu excelent pentru numeroase afecțiuni, dar și un lichid care ajută în funcțiile gastrointestinale. O astfel de băutură fierbinte te ajută să slăbești și să împiedici depunerea de grăsime în exces.

Lichidele fierbinți, absorbite rapid în sânge

Băuturile calde sunt asimilate foarte ușor în fluxul sanguin, ceea ce înseamnă că și corpul se oxigenează rapid. Odată ajunse în organism, acestea încălzesc corpul și îl ajută să perceapă temperatura exterioară ca fiind mai scăzută. De asemenea, lichidele fierbinți te ajută să transpiri și corpul pierde căldură, iar cum transpirația reprezintă principalul mod prin care organismul se răcorește, în mod clar vei avea o senzație minunată și vei rezista mai bine la temperaturile ridicate.

Băuturile reci nu potolesc setea

Contrar opiniei generale, lichidele reci nu hidratează pe termen lung deoarece sunt foarte greu asimilate în sânge. Acestea forțează organismul să depună mai mult efort pentru a le aduce la temperatura internă, astfel că, în loc de răcorire, corpul consumă energie. În plus, deoarece viteza de preluare a apei este redusă, corpul se hidratează greu, astfel că băuturile reci nu reușesc să potolească setea și, mai mult, pot conduce la îmbolnăvire.

 Medicii recomandă ca lichidele consumate să aibă o temperatură de 20-27 de grade Celsius. Organismul percepe senzația de foarte rece începând de la o temperatură de 10 grade Celsius, așa că este indicat să eviți să consumi băuturi sub acest prag. Importanța consumului de lichide fierbinți pe timp de vară nu trebuie neglijată, mai ales că efectele acestui obicei sunt cât se poate de reale, departe de a fi un mit.

Articolul precedentPrima tranșă de Remdesivir ajunge în România pe 7 august
Articolul următorACȚIUNE DERULATĂ DE SERVICIUL DE INVESTIGARE A CRIMINALITĂŢII ECONOMICE