Anunț important pentru români: adeverinţele clasice, fie ele de vaccinare sau de testare, pot fi folosite la punctele de trecere a frontierei până pe data de 12 august, potrivit vicepreşedintelui Comitetului Naţional de Coordonare a Activității privind Vaccinarea anti-Covid (CNCAV), Andrei Baciu. 

„Astăzi a fost lansată platforma prin care ne putem descărca certificatul digital european pentru COVID 19. Toată lumea poate să şi-l descarce. Cel mai important lucru este că o să îl avem în două variante, fie pe hârtie, unde vom putea scana acest cod QR, proces care se face automat, nu va mai trebui să verifice cineva manual toate documentele, fie putem să îl păstrăm pe telefonul mobil sub această formă astfel încât să nu trebuiască să depindem de o hârtie, de un document şi, în cazul vaccinării, spre exemplu, poţi să păstrezi acest document pe telefonul mobil cu acelaşi cod QR şi îl poţi folosi până în iunie 2022”, a declarat, astăzi, Baciu, într-o conferinţă de presă susținută la Palatul Victoria.

Potrivit lui vicepreședintelui CNCAV, sunt trei tipuri de certificate pe care oamenii le pot descărca de pe platformă. Vorbim, în primul rând, despre cel legat de vaccinare, care dovede;te, practic, ne-am vaccinat cu două doze ale vaccinului anti-Covid-19.

Aceste informaţii sunt, însă, precizate şi pe certificatul de vaccinare, fapt ce oglindeşte, de fapt, „datele ştiinţifice despre imunitatea oferită de vaccin pe care le avem în momentul de faţă”.

„Dacă va fi necesar să ajustăm această perioadă, în plus sau în minus, numai pe baza datelor ştiinţifice viitoare, o vom face. A doua variantă este cea care atestă vindecarea, trecerea prin boală, şi asta înseamnă să avem un test RT PCR pozitiv nu mai mult de 180 de zile în urmă. Această variantă este valabilă 180 de zile de la primul test RC PCR negativ”, a explicat Andrei Baciu.

Cea de-a treia variantă vizează prezentarea unui test RT PCR negativ în ultimele 72 de ore.

„Aceste trei tipuri de variante le putem descărca pe platformă”, a arătat el. 

Vicepreședintele CNCAV susține că pot fi folosite, în continuare, şi vechile documente, respectiv adeverinţele clasice, fie de vaccinare, fie de testare – pentru o perioadă de 6 săptămâni, adică până pe data de 12 august.

„Lucrurile la punctele de trecere a frontierei se petrec automat, nu trebuie să fie o verificare manuală a tuturor documentelor. Dacă sunt prezente excepţii de orice fel, avem un call center, 021.4144425, unde sunt preluate toate excepţiile şi toate sesizările pe care oricine poate să le facă. Avem un grup de lucru care să rezolve aceste sesizări. Cei care nu au acces la internet pot să apeleze la direcţiile de sănătate publică”, a conchis Andrei Baciu. 

Articolul precedentValeriu Gheorghiță CONFIRMĂ previziunile legate de tulpina Delta: Mă îngrijorează că avem o creștere a cazurilor – Care este riscul în toamnă
Articolul următorComisia Europeană, anunț pentru consumatori: Produsele cumpărate online, mai SCUMPE de la 1 iulie – Cu cât crește TVA