În România, există la ora actuală trei categorii de tratamente anti-Covid. O spune chiar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a tras un semnal de alarmă privind utilizarea, după ureche, a tratamentelor antivirale. „Nu este de glumă cu aceste antivirale, nu se pot folosi în loc de vaccin”, a afirmat Rafila, duminică seară, în exclusivitate în emisiunea Culisele Statului Paralele, de la Realitatea PLUS. 

„Avem 3 categorii de tratamente în România. Sunt substanțe antivirale mai vechi, așa cum este Favipiravir. Sunt substanțe antivirale mai noi, cum sunt cele de la Pfizer și Moderna, și sunt anticorpii monoclonali. Cei din urmă nu prea s-au folosit la noi. Avem o oarecare reticență (…).

Despre anticorpri nu știu că ar fi existat solicitări – distribuția lor în framacii e destul de limitată. Sunt achiziționați de guverne (..)”, a declarat Rafila.

 

Legat de antivirale, ministrul a spus că acestea trebuie introduse prin procedură de autorizare internațională sau națională.

„Ungaria e singura țară care a făcut asta prin procedură de autorizare națională. Am discutat deja cu ministrul Sănătății ungar, aștept să îmi comunice procedura (…). Asta ar însemna să poată fi folosite în regim ambulatoriu, la persoane care sunt investigate înainte.

 

Tratamentele antivirale sunt toxice. Ele inhibă mecanismele fiziologice naturale ale celulei umane și se soldează cu hepatită cronică sau medie. Nu e de glumă  cu ele. În niciun caz să nu le ia (oamenii – n.r.) fără recoamnadrea medicului. E foarte periculos. Au un efect citotoxic. Nu pot fi luate preventiv, cum își imaginează unii.

Facem pași, dacă aceste antivirale noi vor fi disponibile, să poată fi achiziționate cu bani din buget”, a explicat ministrul.

Articolul precedentOmicron a adunat toate mutaţiile virusului SARS-CoV-2 de până acum, dar are şi unele noi. Cum ne va lovi valul 5
Articolul următorPrognoza 13 decembrie. Vremea se răcește în toată țara. Maximele abia ating 11 grade