Unitățile de învățământ vasluiene sunt aproape pregătite să-și primească elevii și preșcolarii în condiții decente în noul an școlar.

În unele școli, pregătirile s-au încheiat, în altele încă mai este de lucru şi se trage tare pentru ca totul să fie gata până pe 10 septembrie.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui a centralizat situaţia pregătirilor şi efectuează verificări în întregul judeţ, pentru a vedea stadiul lucrărilor.

Din cele 640 de unități de învățământ, doar 70 mai au restanțe la igienizare.

”Vrem să ne asigurăm că toţi copiii vor fi primiţi în condiţii bune şi că nu vor fi probleme. S-au făcut igienizări, lucrări de reparaţii curente, lucrări de reparaţii mai ample, reabilitări. Toate trebuie să fie gata până vin elevii”, a declarat inspectorul şcolar general al ISJ Vaslui, Gabriela Plăcintă.

 

Lipsa avizelor sanitare și ISU rămâne în actualitate

 

În ce priveşte autorizaţiile sanitare, situaţia rămâne critică în continuare. Din cele 640 de unități școlare, doar 56,60% au obținut autorizație sanitară de funcționare, restul fiind fie în curs de autorizare, din cauza condițiilor specifice, localuri vechi, nereabilitate ori lucrări de igienizare nefăcute sau prost executate. Spre comparație, la sfârșitul lunii august anul trecut primiseră astfel de avize 63,02% din cele 713 unități școlare deschise atunci.

Situaţia este ceva mai complicată în ce priveşte avizele ISU pentru incendii. Aici numărul unităţilor de învăţământ care încă nu întrunesc condiţiile pentru a primi aviz este mai mare. Doar 39 dintre cele 186 de clădiri supuse autorizării au primit acest aviz și doar câteva din restul de 79,04% au depus documentații în acest sens.

Sunt în continuare probleme cu asigurarea necesarului de combustibil pentru viitorul sezon rece.

Doar 54,12% dintre unități se pot lăuda cu stocurile complete, în timp ce 6,08% dintre ele au stocuri în proporție de 90%, iar 7,65% dintre școli dispun deja de minim 80% din combustibilul necesar. În schimb, 89 dintre unități nu au la această dată nici jumătate din lemnele, cărbunii sau combustibilii lichizi necesari pentru ca elevii să treacă iarna fără a tremura de frig în sălile de clasă.

Articolul precedentPrimarul de Rebricea, prins în conflict de interese de ANI
Articolul următorGală de K1 și MMA la Vaslui