Două doze de vaccin anti Covid-19 nu sunt suficiente în fața variantei Omicron, au avertizat oamenii de știință din Marea Britanie, potrivit BBC. 

Analiza cazurilor din Marea Britanie, în legătură cu Omicron, a arătat că vaccinurile au fost mai puțin eficiente în oprirea noii variante.

Dar, surprinzător, spun specialiștii, un al treilea rapel cu doza booster previne în proporție de 75% ca cei vaccinați să contracteze noua tulpină. 

 

Expertii Agenției Naționale a Sănătății din Marea Britanie au declarat că vaccinurile sunt cea mai bună armă în prevenția simptomelor severe de Covid-19. Aceștia au adăugat că vaccinurile ii țin pe oameni departe de spitale. 

Oamenii de știință au analizat datele din 581 de cazuri Omicron și din alte mii de cazuri Delta, pentru a calcula cât de eficiente au fost vaccinurile împotriva noii variante.

 

Analiza se bazează pe date limitate, dar a arătat o scădere dramatică a eficacității vaccinului Oxford-AstraZeneca și a celui de la Pfizer în fața OMICRON. 

In cazul noii tulpini, protecția de 75% împotriva simptomelor Covid-19 după rapel, nu este la fel de mare ca in fața variantelor anterioare.

Doctorii din Marea Britanie spun că  există optimism si că vaccinurile vor ține în continuare mulți oameni departe de spitale, chiar dacă se îmbolnăvesc de Covid. 

Datele privind severitatea noii tulpini Omicron ar putea fi publicate săptămâna viitoare.

 

Cu toate acestea, un val Omicron ar putea fi problematic chiar dacă ar fi mai blând. 

Creșterea rapidă a cazurilor de Omicron sugereaza deja că varianta ocolește o parte din protecția oferită de vaccin.

Se estimează că numărul de cazuri Omicron din Marea Britanie se dublează la fiecare două-trei zile.

Articolul precedentVarianta Omicron ar putea anunța sfârșitul pandemiei de COVID. Avertismentul medicilor
Articolul următorOctavian Jurma: Varianta Omicron nu este chiar așa de blândă cum speram – Când toată lumea trage obloanele, noi le deschidem și ne mirăm de dezastru