Subprefectul Judeţului Vaslui, Mircea Gologan, a condus miercuri, 28 noiembrie 2018, ședinţa ordinară a Colegiului Prefectural, care s-a desfășurat ȋn Sala Mare a Consiliului Județean.

În deschidere, Gabriela Plăcintă, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui, a ținut să confere câte o plachetă aniversară-50 ani ISJ tuturor membrilor Colegiului, informând totodată că joi, 29 noiembrie, în toate unitățile de învățământ din județ, elevii și cadrele didactice se vor îmbrăca în costume tradiţionale româneşti sau vor purta un obiect vestimentar care face parte din portul popular.

„Am conceput o strategie de activităţi care a inclus peste 1.000 de evenimente. În momentul în care am anunţat acest număr, foarte multe persoane au fost mirate şi probabil s-au întrebat dacă o să le punem în practică. Şcolile s-au mobilizat în mod exemplar şi au organizat tot felul de evenimente dedicate Centenarului, de la simpozioane, activităţi artistice, competiţii sportive, concursuri şcolare până la faptul că în fiecare zi în şcoli s-a cântat Imnul Naţional”, a spus Gabriela Plăcintă, inspectorul general al ISJ Vaslui.

A urmat Isabel Bogdan, directorul executiv al Casei Județene de Pensii (CJP) Vaslui, care a prezentat categoriile de pensii și persoanele care pot beneficia de acestea.

Analizând datele referitoare la beneficiarii de pensii de asigurări sociale se observă faptul că numărul acestora scade de la an la an. Astfel în 2018, numărul de pensionari a fost cu 1,49% mai mic faţă de anul 2017 și cu 2.84% mai mic față de anul 2016.

„Cea mai mare scădere se înregistrează în rândul pensionarilor din sector agricol de  18,19%. Principala cauză a reducerii numărului de beneficiari din sector agricol este decesul având în vedere vârsta înaintată a acestor beneficiari; o altă cauză o reprezintă trecerea de la pensia proprie la pensia de urmaş sau de la pensia de invaliditate la pensia de limită de vârstă – în ultimele două cazuri pensionarii ies din categoria beneficiarilor de pensii din sector agricol şi se vor regăsi în sistemul asigurărilor sociale de stat”, a declarat Isabel Bogdan, directorul CJP Vaslui.

În partea a doua, Sorin Prepeliță, director executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vaslui, a prezentat un raport cu privire la administrarea și gestionarea alocației de stat la nivelul județului Vaslui, conform Legii nr. 61/1993 cu modificările și completările ulterioare.

În luna octombrie  2018, alocația de stat s-a acordat pentru un număr de 95.189 beneficiari.

„Dintre aceștia, 7.870 sunt copii în vârstă mai mică de 2 ani, care nu au handicap (8,26% din total beneficiari), 81 copii cu vârsta cuprinsă între 2-3 ani care au handicap (0,08% din total beneficiari), 82.283 copii care au vârsta mai mare de 2 ani care  nu au handicap (86,44% din total beneficiari), 2.154 copii care au vârsta mai mare de 2 ani și au handicap.(2,26% din totalul beneficiarilor, iar 2.801 tineri în varstă de peste 18 ani (2,96% din total beneficiari ). Sumele plătite în luna octombrie 2018 cu titlul de alocație de stat pentru copii au fost de 9.583.055 lei, iar în anul 2017 de 118.764.147 lei, ceea ce reprezintă 37,70 % din bugetul total al instituției pentru anul 2017”, a spus Sorin Prepeliță, directorul AJPIS Vaslui.

La nivelul județului Vaslui, copiii în vârstă de până la 18 ani pentru care se plătește alocația de stat, reprezintă 19,25% din totalul populației.

În final, subprefectul Mircea Gologan a făcut o invitație tuturor șefilor de servicii deconcentrate să participe la evenimentele dedicate Zilei Naționale a României, ce vor avea loc în județul Vaslui.

Articolul precedentLiga 4 Vaslui a fost amânată până la sfârșitul lunii februarie 2019
Articolul următorTrafic restricționat joi și sâmbătă pe Bulevardul Ștefan cel Mare