Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, astăzi, o avertizare de tip Cod galben de polei, valabilă până luni seara în opt judeţe din zona Moldovei, și una de vânt puternic, ce vizează 12 judeţe din Transilvania, Oltenia şi Banat.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 07 februarie, ora 16:00 – 08 februarie, ora 12:00
Fenomene vizate și zone afectate: intensificări ale vântului în Banat și în zona Carpaților Meridionali

 

În intervalul menționat, în Carpații Meridionali, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 70…90 km/h, iar îndeosebi la peste 1800 m, rafalele vor depăși 100…120 km/h, spulberând zăpadă.

În Banat, rafale vor depăși 55…65 de km/h și izolat 70 km/h.

 COD GALBEN

Interval de valabilitate: 07 februarie, ora 12:00 – 08 februarie, ora 20:00
Fenomene vizate și zone afectate: polei în Moldova

În Moldova, temporar, vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie și burniță, iar pe arii extinse se va semnala polei, la început în sudul regiunii, apoi mai ales în nord și centru.

Totodată, meteorologii au emis o INFORMARE METEOROLOGICĂ de ploi moderate cantitativ și intensificări ale vântului în intervalul 7 februarie, ora 10:00 – 9 februarie, ora 12:00

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării, vor fi precipitații mai ales sub formă de ploaie, pe arii mai extinse în cursul zilei de luni (8 februarie), când îndeosebi în vest, nord-vest, precum și în zona de munte, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp și izolat 30…35 l/mp.

La munte, la altitudini mai mici de 1800 m, ploile vor determina topirea parțială a stratului de zăpadă.

Vântul va prezenta intensificări în zona de munte, cu viteze mai mari în zona înaltă, unde rafalele vor depăși 80 km/h, iar local și temporar și în celelalte regiuni, în general cu viteze de 40…60 km/h. Pe crestele montane și, trecător, în nordul Moldovei zăpada va fi spulberată.

Notă: În prima jumătate a săptămânii viitoare, vor mai fi intervalele cu ploi însemnate cantitativ în special în nord-vest, precum și cu intensificări ale vântului.

Articolul precedentPeste 90 de apeluri de urgență în ultimele 24 de ore, pe pârtiile din țară
Articolul următorCORONAVIRUS: 1.975 cazuri noi, 72 de decese