Bacalaureat 2021. Examenul începe astăzi cu proba scrisă la Limba română, prima probă scrisă. Anul acesta, pe fondul situației epidemiologice, probele de competențe nu au mai fost susținute. Acestea vor fi echivalate, așa cum s-a întâmplat în 2020.

Examenul va continua mâine, 29 iunie, cu proba obligatorie a profilului – probă scrisă -, pe 30 iunie cu proba la alegere, iar pe data de 1 iunie, limba maternă.

Programa pentru Bacalaureat 2021 la Limba română a fost aprobată prin Ordinul 3.237/2021. Ministerul Educației a eliminat anumite subiecte, dar diferențele sunt mici față de anul 2020. Din programa de anul trecut a fost eliminată toată materia din semestrul al II-lea.

De regulă, subiectul al III-lea din cadrul probei de Limba și Literatura română constă în realizarea unui eseu dintr-un text studiat, care aparține unuia dintre scriitorii canonici. Din programa pentru Bacalaureat 2021, profil real și profil tehnologic au fost eliminați doi autori canonici, respectiv Eugen Lovinescu și Titu Maiorescu. 

Potrivit programei pentru Limba și literatura română la Bac 2021 se evaluează competențele generale și specifice formate pe durata învăţământului liceal.

Se urmărește:

utilizarea corectă şi adecvată a limbii române în diferite situaţii de comunicare
utilizarea adecvată a strategiilor de comprehensiune şi de interpretare, a modalităţilor de analiză tematică, structurală şi stilistică în receptarea textelor literare şi nonliterare
punerea în context a textelor studiate prin raportare la epocă sau la curente
argumentarea în scris şi oral a unor opinii în diverse situaţii de comunicare.

Proba scrisă la Limba și literatura română va fi susținută de toți candidații la Bacalaureat în 2021.

Reguli la examenul de Limba română, la Bacalaureat 2021

Candidații nu au voie să între în sala de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe sau alte obiecte, care vor fi lăsate în sala de depozitare, care este stabilită de comisia de bacalaureat. Dacă elevii refuză să depoziteze aceste obiecte, ei nu vor fi primiți în examen. Obiectele interzise în examen sunt: manuale, cărți, dicționare, culegeri, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor candidați, telefoane mobile, căști audio, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare.

Candidații nu au voie să vorbească între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor sau pentru comunicare. Cei care încalcă regulile sunt dați afară din examen.

Elevii care au încercat să fraudeze examenul nu mai pot să participe la examenele următoare ale Bacalaureatului.

Sălile de examen vor fi supravegheate cu camere video și audio, la fel și sălile în care se descarcă și se multiplică subiectele. După fiecare examen scris din cadrul Bacalaureatului, comisiile verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen.

Candidații vor folosi numai hârtia distribuită de asistenți.

Elevii nu au voie să își treacă numele pe lucrare, în afară colțului care se sigilează. Înscrierea numelui candidatului pe foile tipizate, în afară rubricii care se sigilează, precum și orice alte semne distinctive, care ar permite identificarea lucrării, atrag după sine anularea lucrării scrise respective.

Elevii pot părăsi sala de examen doar după o ora și jumătate de la distribuirea subiectelor. Timpul efectiv de lucru va fi de trei ore.

Examenul de Limba română de la BAC 2021 va începe la ora 9:00, dar absolvenții de liceu trebuie să fie în clase între 7:30 și cel târziu ora 8:30.

Accesul în examen se face pe baza unui act de identitate cu fotografie. Proba scrisă la Limba română durează 3 ore.

Articolul precedentCOD PORTOCALIU de inundaţii pentru râuri din 8 judeţe şi o atenţionare COD GALBEN pentru râuri din 30 de judeţe
Articolul următorDoar 5.900 de români s-au vaccinat anti-Covid cu prima doză, în ultimele 24 de ore