Acuzații de comportament abuziv la adresa jandarmilor vasluieni din partea unui bărbat din Vaslui, după ce acesta susține că i-a fost aplicată o sancțiune de 20.000 de lei pentru nerespectarea Ordonanței Militare, mai exact pentru că nu ar fi avut asupra sa declarația pe proprie răspundere.

Vasluianul susține că se afla la rând la un magazin alimentar din municipiul Vaslui pentru a cumpăra pâine, moment în care jandarmii și-au făcut apariția în zonă și au început să legitimeze oamenii. Acesta susține că nu i s-a cerut declarația pe proprie răspundere, ci doar i s-au cerut datele. Bărbatul mai precizează că jandarmii s-au simțit oarecum ofensați din cauză că nu a răspuns la chemarea acestora pentru a fi legitimat și că i s-a reproșat că fumează „în sictir”:

„Ora 21 stau la rând la magazin la 2 metri față de celălalt din fața mea ca să iau pâine la copii, pe strada Castanilor. Un grup de băieți stau în parcare la 6 m de mine, oprește mașina de jandarmi și strigă cei din spate veniți la noi. Eu stau unde mă aflam iar 2 dintre jandarmi se dau jos și mă întreabă de ce nu vin la ei dacă mă cheamă, din 4 persoane care stăteau la rând doar pe mine mă întreabă ce fac eu afară, eu le zic că am ieșit să iau pâine și unu dintre ei mă întreabă ‘de ce fumezi așa în sictir’ , eu nu îi zic nimic, îmi iau datele și îmi zic că o să îmi vină 100 de milioane amendă. Atunci, soția a venit cu telefonul și a început să filmeze ,din filmare se aude că domnul jandarm Alistar zice că amenda o să fie de 200 de milioane că așa vrea dumnealui”.

În filmarea făcută cu telefonul mobil se poate observa cum niciunul dintre jandarmii care participă la acțiune nu poartă mască sau mănuși, conform prevederilor legale.

Reacția Jandarmeriei

Reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Judetean Vaslui au precizat că tânărul a fost sancționat cu valoarea minimă a amenzii, din cauză că nu ar fi avut declarația pe propria răspundere.

“În legătură cu imaginile care au apărut în spațiul public cu privire la evenimentul din 28.04.2020, facem următoarele precizări :

În data de 28.04.2020, în jurul orei 21:30, un echipaj de intervenție din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui, în timp ce patrula pe strada Castanilor din municipiul Vaslui, a observat, la scara unui bloc, un grup format din aproximativ 20 de persoane. Unul dintre subofițerii de pe echipaj le-a pus în vedere celor prezenți că trebuie să respecte măsurile de distanțare socială prevăzute de ordonanta militară.

Deşi ceilalți din cadrul grupului s-au conformat, a rămas un singur bărbat, care a refuzat să respecte recomandările jandarmilor vasluieni. Acestia l-au întrebat pe bărbat dacă are asupra sa declarația pe proprie răspundere, așa cum este prevăzut în ordonanțele militare, moment în care, bărbatul a adresat cuvinte jignitoare jandarmilor și a refuzat să părăsească zona.

Între timp, a coborât și soția bărbatului, însoțită de doi minori, iar pe unul dintre copii, aceasta l-a pus în brațele bărbatului, în încercarea de a sensibiliza jandarmii și de a îi opri în acțiunea de sancționare a bărbatului.

Totodată, soția acestuia a început să-i filmeze cu telefonul mobil pe jandarmi.

Bărbatul nu avea asupra sa declarația pe propria răspundere, drept pentru care a și fost sancționat cu minimul amenzii prevăzut de actul normativ.

Având în vedere că erau de faţă şi minori la discuţiile dintre jandarmi şi bărbat, jandarmii au încercat în repetate rânduri să detensioneze situația prin dialog.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Vaslui le recomandă cetățenilor să respecte prevederile ordonanțelor militare și sa nu se expună la săvârșirea unor fapte contravenționale care pot genera primirea unor amenzi!

Măsurile restrictive sunt luate pentru limitarea răspândirii pandemiei”, se precizeaza in comunicatul IJJ Vaslui.

Articolul precedentPortalul Realitatea.NET, record de vizitatori în luna aprilie: locul 1 la nivel național în online-ul românesc
Articolul următorBărbați reținuți după ce au bătut cioban pentru că a „scăpat” oile într-o plantație agricolă