Şapte primari din nord-estul ţării şi-au propus să scoată regiunea Moldova din sărăcie! Edilii s-au asociat ca să dezvolte proiecte de investiţii comune. Pe lista de priorităţi sunt cele două autostrăzi, cea de la Iaşi la Târgu Mureş şi cea care leagă nordul de sudul ţării. Demersul vine după ce primarii din Cluj, Oradea, Arad şi Timişoara au semnat o iniţiativă similară, denumită Alianţa Vestului.

Primarul municipiului Bârlad, av. Dumitru Boroș, a trimis și el o solicitare de aderare la Asociația „Moldova se dezvoltă”, pe data de 27 decembrie.

Redăm integral scrisoarea de aderare:

„Noi, bârlădenii, am așteptat cu interes și am primit cu bucurie vestea înființării Asociației „Moldova se dezvoltă”. Salutăm asocierea dar, vă mărturisim și nedumerirea privind motivul pentru care Municipiul Bârlad nu a fost invitat la acest parteneriat.

Luând în calcul considerentele de ordin geografic, Bârladul face parte din Moldova, are tot atâtea nevoi ca și orașele asociate și tot atâtea scopuri precum cele enunțate în statutul Asociației.

Condamnat la subdezvoltare încă din 1968, prin reforma administrativă de la acea vreme, Bârladul, orașul în care s-a născut Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, făuritorul României Moderne, a fost nu doar victimă a regimului comunism, ci și a guvernărilor de după 1990.

Într-o succintă prezentare, Bârladul, localitate urbană de rangul II, are o suprafață administrativă de 2.042 hectare, un capital uman de 55.837 locuitori, se află la interferența zonelor de polarizare a unor municipii de rang 0 și I și este situat aproape echidistant (100 kilometri) față de Iași, Bacău, Galați și Focșani.

Bârladul este traversat de DN 24/ DE581 cu legătură la Tișița pentru București și Suceava pe E 85, în zonă fiind prevăzute două importante lucrări de investiții de infrastructură rutieră – Varianta de ocolire a Municipiului și Reabilitarea, modernizarea Drumului TransRegio, Tr. 61A „Moldavia”, pe sectorul Vaslui, Bârlad, Tecuci, Galați.

Varianta ocolitoare este proiectată să treacă prin vecinătatea actualului Centru de Afaceri „Tutova” Bârlad, care are o suprafață de teren de 10 ha, 6 hale de producție cu o suprafață cumulată de 2.748 mp, un pavilion administrativ cu o suprafață de 3.200 mp și o rezervă de teren de 105 ha destinată extinderii activității Centrului, creând premisele dezvoltării activităților economice în zona de nord-est a municipiului.Referitor la starea economică actuală a municipiului, vă informăm că declinul agenților economici locali nu a fost compensat decât în mică măsură de dezvoltarea antreprenoriatului și de atragerea unor investitori străini (de ex. în industria textilă, SC Rulmenţi SA), ceea ce a condus la migrația masivă a forței de muncă în țară și mai ales în străinătate.

Sectorul industrial a dominat economia locală până în anii 2000, când importante întreprinderi fie s-au închis (ABROM, VIGOTEX), fie și-au restrâns semnificativ volumul de activitate și personalul (RULMENȚI, FEPA).  Astfel, la nivelul anului 2016, industria a fost devansată de comerț în termeni de cifră de afaceri, însă rămâne principalul angajator de la nivel local, ceea ce indică un nivel mai scăzut al productivității muncii în acest sector. Această stare de fapt este explicabilă prin structura producției industriale, cu o pondere ridicată a numărului de locuri de muncă din ramuri cu o valoare adăugată redusă, precum confecțiile textile.

Din totalul producției industriale de circa 75 mil. Euro/an, peste jumătate ia calea exporturilor, produsele destinate pieței externe fiind confecțiile textile, rulmenții și uleiurile vegetale.

În contextul profilul său economic actual, municipiul Bârlad poate avea o contribuție importantă la relansarea sectorului regional de textile, dar și de produse agroalimentare – unde are o tradiție îndelungată (Fabrica de Confecții, deschisă în 1939, Fabrica de Ulei, deschisă în 1910 și Fabrica de Rulmenți, inaugurată în 1953) și personal calificat.

Un domeniu cu potential în municipiul Bârlad, nespecificat in strategie, este industria construcțiilor de mașini care are o tradiție în zona și pentru care există personal calificat.

În vederea atragerii de investitori, Consiliul Local al Municipiului Bârlad a aprobat, la sfârșitul anului 2017, extinderea Centrului de Afaceri Tutova cu o suprafață de 46 ha de teren, cu acces la viitoarea șosea de centură, în vederea viabilizării acesteia (accese, utilități etc.) și a vânzării / concesiunii / închirierii către potențiali investitori.În anul 2016 a fost aprobată„Schema de minimis” pentru realizarea de investiții private de minimum200.000 Euro și crearea a minimum 10 noi locuri de muncă, cu condiția menținerii acestora pe o perioadă de 3 ani (IMM-uri), respectiv 5 ani (întreprinderi mari). Prin schemă se acordã reduceri/scutiri la plata impozitului pe clădiri, scutiri la plata impozitului pe teren, precum și scutiri la plata impozitului pe clădiri pentru investiții de natura locuințelor. Bugetul măsurii este de 500.000 Euro, pentru perioada 2017-2020. Criteriile avute în vedere la acordarea acestor facilități sunt valoarea investiției, personalul angajat, amplasamentul și profilul de activitate.

În cadrul unităților de învățământ din municipiul Bârlad (opt școli gimnaziale și cinci licee) își desfășurau activitatea, la nivelul anului 2016, un număr de 766 de cadre didactice, în scădere cu 9,9% față de anul 2007. Dintre aceștia 126 sunt educatori, 124 învățători, 174 profesori de gimnaziu, iar 342 profesori de liceu. Funcționează, de asemenea, și filiale ale instituțiilor de învățământ suprior de stat și particular.

Cultura locală este reprezentată de instituții și societăți centenare (Biblioteca Municipală „Stroe S. Belloescu”, Muzeul „Vasile Pârvan”, Academia Bârlădeană), precum și deinstituții culturale cu vechi tradiții (Teatrul „V. I. Popa”, Pavilionul Expozițional „Marcel Guguianu”, Centrul Cultural „Mihai Eminescu”, Parcul zoologic, Școala gimnazială de arte „N. N. Tonitza”). Tot cu tradiție centenară menționăm Garnizoana Bârlad, cu trei unități militare.

În domeniul sănătății, la Bârlad funcționează Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman”, Centrul Județean de Transfuzii Sanguine Vaslui, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui, un centru de dializă, Centrul de revitalizară corporală și loisir, clinici și cabinete private.

Ramurile sportive de tradiție în Bârlad sunt rugby-ul și gimnastica feminină, reprezentativi fiind Andreea Răducan și Ovidiu Tonița.

Ca posibilități de agrement și petrecere a timpului liber, Municipiul Bârlad dispune de Parcul central „V. I. Popa”, Grădina Publică (17 ha), teatru, muzeu, planetariu, observator astronomic, Casa „Dej” și Centrul Muzeal „Al. I. Cuza”, precum și un cinema modern cu aproape 350 de locuri.

Vă rugăm să primiți acest demers ca pe un mesaj al nostru prin care ne exprimăm dorința de a fi incluși și noi în structura asociativă MOLDOVA SE DEZVOLTĂ Suceava.

Sărbătoarea Sfântă a Crăciunului și Anul Nou ne oferă prilejul să vă transmitem găndurile noastre de bine și „La Mulți Ani!”

Cu deosebită considerație,

PRIMAR, Av. DUMITRU BOROȘ.”

Articolul precedentUn bărbat din Zorleni a fost găsit spânzurat în curtea casei
Articolul următorDestin crunt: a murit în Italia, ținându-și fetița de 7 ani, de mână…