Peste 80 de elevi de la liceele vasluiene au participat la proiectul intitulat sugestiv ”Biblioteca vie”, inițiat de Biblioteca Județeană ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui.

Evenimentul este deja la a patra ediţie şi s-a bucurat de mare succes în rândul tinerilor.

”Ne interesează ce se întâmplă cu aceşti tineri, cum beneficiază ei de o orientare şcolară şi profesională, pentru cariera viitoare. Organizăm ‘Biblioteca vie’, pentru că doar aşa ei pot intra într-un contact direct cu specialişti de diferite profesii şi îşi pot clarifica drumul pe care să-l urmeze în viaţă. Şi unde este cel mai potrivit loc pentru acest lucru decât la biblioteca judeţeană, între cărţi, între oameni? Rolul nostru este le furnizăm tinerilor repere, să le spunem ce este bun şi ce este rău, ce este important şi ce este mai puţin important şi cred că prezenţa specialiştilor este o direcţionare discretă către lucrurile valoroase”, a spus Gelu Bichineţ, directorul bibliotecii vasluiene.

Au fost invitate să participe persoane cu diverse meserii, de la avocat, poliţist, jandarm, bibliotecar sau cadru didactic, până la asistent medical în cadrul Serviciului de Ambulanţă, arheolog, fotograf sau antrenor şi care au acceptat să fie pentru câteva ore ”cărţi”, împărtăşind din experienţa lor profesională.

”Dorim să facem din acest eveniment unul cu rezonanţă şi utilitate în societatea vasluiană. Am provocat ca autori ai cărţilor vii de astăzi persoane care au o anumită experienţă în diverse domenii de activitate. Toate aceste cărţi vii ”împărtăşesc” cititorilor câte ceva din propria poveste şi considerăm că aceste informaţii sunt foarte utile pentru ”cititori”. ”Biblioteca vie” funcţionează ca o bibliotecă tradiţională. Fiecare cititor se înregistrează într-un registru, îşi alege cartea pe care vrea să o ”citească”. Mulţumim tuturor celor care s-au alăturat proiectului nostru, în mod special cărţilor vii şi, totodată, voluntarilor noştri, care pe parcursul anului participă la multe alte activităţi pe care biblioteca judeţeană le organizează”, a spus Luminiţa Şerban, unul dintre organizatorii evenimentului.

Silvia Bazon este asistent medical la Serviciul de Ambulanţă Vaslui de mai bine de 15 ani. A fost ”carte vie” la toate ediţiile evenimentului.

Şi-a ales drept titlu pentru cartea pe care a întruchipat-o ”Minutul care salvează vieţi”.

”Cred că cel mai interesant caz al meu a fost atunci când am mers la doi copilaşi gemeni, ambii bolnavi, care semănau fizic foarte bine, dar care aveau temperamente atât de diferite. Am mai fost la gemeni, dar atunci a fost pentru prima dată când amândoi aveau nevoie de ajutor. Erau adorabili, atât de asemănători şi atât de diferiţi, în acelaşi timp. Pe lângă acesta au fost zeci, sute de intervenţii, care te provoacă, te impresionează. La profesia mea îmi place cel mai mult faptul că nici o zi nu seamănă cu alta. Pe mine mă mulţumeşte şi faptul că după o tură la serviciu avem şi câteva zile libere. Despre toate acestea le-am povestit tinerilor. Ei se interesează şi de partea financiară. Eu când am început să lucrez la Ambulanţă, salariile nu erau foarte mari, nici nu mă gândeam foarte mult la acest aspect”, a spus Silvia Bazon.

Georgiana, elevă în clasa a XII-a la Liceul cu Program Sportiv Vaslui, este încă în etapa întrebărilor şi a incertitudinilor: ”Deşi am făcut un liceu sportiv, mă gândesc şi la alte domenii. Nu m-am decis exact ce voi face, ce profesie voi alege, am câteva idei, dar mă bucur să descopăr şi alte domenii”.

Articolul precedentLa volan, fără drept
Articolul următorMoaştele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon au ajuns la Vaslui