Trei puştani de nici 16 ani, printre care şi un seminarist, s-au întrecut la distrugerea pietrelor de mormânt dintr-un cimitir. A câştigat seminaristul, care a distrus 16 monumente funerare. Băieţii au fost trimişi în judecată pentru profanare de morminte în formă agravată, dar noile reglementări privind prescripţia i-au făcut scăpaţi.

Cei trei puşti, prieteni, îşi făcuseră obiceiul de a merge în Cimitirul Evreiesc din Huşi, pentru a fuma. În timpul uneia dintre aceste vizite, în februarie 2019, R.M.R. s-a rezemat de un monument funerar, care s-a răsturnat la pământ. Celor trei băieţi le-a venit ideea de a se distra dărâmând monumentele. Au început să le împingă pentru a le răsturna. Unele se spărgeau, iar băieţii luau bucăţile sparte şi le aruncau în alte pietre funerare. Nu au făcut un secret din „petrecere”, povestindu-le detaliat şi prietenilor. Nu a fost de altfel singura astfel de aventură, cei trei mergând în cimitir de peste 10 ori, până în martie 2019. S-au şi filmat cu telefoanele mobile pe când distrugeau monumentele. În total, băieţii au distrus 39 de monumente funerare. Ulterior, aveau să spună că le distruseseră doar pentru a se distra, în cadrul unei „competiţii”.

Distrugerile au fost sesizate de preşedintele Comunităţii Evreilor Huşi, spre sfârşitul lunii martie. Anchetatorii au identificat un număr de 73 de monumente funerare profanate. Autorii au fost identificaţi uşor, după mediatizarea cazului chiar unul dintre prietenii lor anunţând poliţia. Cei trei au recunoscut distrugerea a doar 39 de morminte. Ancheta nu a putut stabili cu claritate care dintre pietrele funerare fuseseră distruse de băieţi şi câte erau deja sparte în februarie 2019. Dintre cele 39 de monumente distruse de cei trei, pentru 10 era responsabil R.M.R., 12 fuseseră sparte de N.R.M., iar alte 16, de G.C.A.P. Unul fusese distrus de G.C.A.P. şi N.R.M. împreună.

Comunitatea Evreilor s-a constituit parte civilă în procesul celor trei, cerând despăgubiri materiale de 166.500 lei şi daune morale de 200.000 lei. Profanarea de morminte este pedepsită de lege cu până la 3 ani de închisoare. Cei trei elevi au avut însă noroc. Fiind minori, termenul de prescripţie de 5 ani a fost înjumătăţit. Ca urmare, răspunderea penală a celor trei s-a prescris la doar două luni de la începerea judecăţii. Curtea ieşeană de Apel, care a judecat cazul ca a doua instanţă, a aprobat doar acordarea de despăgubiri materiale către Comunitatea Evreilor, respingând solicitarea privind daunele morale. Sentinţa este definitivă. 

Articolul precedentO autoutilitară a ars ca o torță la Bârlad
Articolul următorO femeie de 75 de ani care se afla într-o piață din Vaslui la cumpărături, a rămas fără telefonul mobil. Cum l-a recuperat