O stradă din municipiul Bârlad îi poartă numele și chiar și pe frontispiciul clădirii unde activează Detașamentul de Pompieri din localitate, stă scris numele plutonierului major Ioan Martac, cel care a fost comandantul Secției I din Compania de Pompieri în anii ’60. Tânărul locotenent și-a pierdut viața, la datorie, la numai 24 de ani.

Ioan Martac s-a născut pe 23 martie 1939, în localitatea Mărașu din județul Brăila. A absolvit Școala Militară de Ofițeri activi – arma pompieri în anul 1962 și a primit repartiție în cursul aceluiași an la Secția I din Compania de Pompieri Bârlad, în funcția de comandant.

Compania din Bârlad se afla la acea vreme sub comanda lt.maj. Ciucă Dumitru.

Au salvat 43 de copii și au murit în lupta cu flăcările

La un an după numirea sa în funcția de comandant al Secției I, pe 23 iunie 1963 izbucnește un incendiu la depozitul Sanepid, în care se aflau produse inflamabile (butoaie de detexan, benzină și petrol). Exploziile au transformat butoaiele metalice în adevărate proiectile și aruncătoare de flăcări și gaze toxice.

Casa Copilului, care se afla în imediata vecinătate, era sub amenințarea iminentă a flăcărilor. Pompierii au reușit evacuarea în siguranță a 43 de copii. Operațiunile de salvare a copiilor și de stingere a incendiului erau conduse în acea zonă de locotenentul major Ioan Martac.

Din cauză că temperaturile din centrul focarului erau extrem de ridicate, un fir electric de înaltă tensiune care traversa spațiul de deasupra flăcărilor s-a rupt și a căzut la pământ. Firul electric a căzut chiar lângă locotenentul Ioan Martac, doborându-l.

Aflat în apropiere și văzând ce se întâmplă, caporalul Victor Ivașcu a incercat să-l salveze pe locotenentul Ioan Martac, însă a fost electrocutat și el. Cei doi au fost transportați la spital însă în ciuda îngrijirilor medicale, nu au mai putut fi salvați.

Ulterior cercetărilor s-a stabilit că incendiul a fost declanșat de un chibrit aruncat aprins printre scândurile magaziei, de către fiul paznicului, care s-a ascuns să fumeze o țigară.

Incendiul a distrus 350 mp din construcția magaziei, 47 de butoaie metalice în care era depozitată benzină, petrol și detexan, un autocamion, un autoturism, acoperișul unei case particulare și alte bunuri de inventar ale Sanepidului. Valoarea totală a pierderilor de la acea vreme s-a ridicat la 150.000 de lei.

Locotenentul major Ioan Martac, făcut Cetățean de Onoare al Brăilei, la 56 de ani de la moartea sa

Ca o recunoaștere a faptei sale eroice și cu ocazia împlinirii a 165 de ani de atestare documentară a pompierilor brăileni, la propunerea comenzii Grupului de Pompieri „Dunărea” al judeţului Brăila, Consiliul Local municipal a hotărât conferirea titlului de “Cetăţean de Onoare”, post-mortem, locotenentului major de pompieri Ioan Martac, fiu al meleagurilor brăilene.

O stradă și compania de pompieri îi poartă numele în Bârlad

Pentru cinstirea memoriei și ca semn de înaltă preuțire a faptelor lor, cei doi militari au fost avansați post mortem: ofițerul la gradul de locotenent major, iar caporalul la gradul de sergent major, fiind și declarați eroi ai trupelor M.A.I.

Compania P.C.I. Bârlad din Grupul Regional P.C.I. Iași a primit denumirea de „Compania Erou Locotenent major post mortem Martac T. loan”. De asemenea, o stradă din zona Bariera Puiești (n.r. – cartier din Bârlad) îi poartă numele tânărului locotenent major Ioan Martac.

Pe fațada clădirii companiei a fost dezvelită o placă comemorativă în memoria celor doi pompieri căzuți la datorie.

Articolul precedent”Porți Deschise” de Ziua Pompierilor, la Vaslui
Articolul următorCentrul de limbi străine ”English is FUN” Vaslui, felicitat de Ambasadorul Marii Britanii