Astăzi, Școala ”Constantin Parfene” a sărbătorit 125 de ani de existenţă a clădirii unității de învățământ, care cuprindea la acea vreme „4 camere de clasă, sala de desen, sala pentru laboratorul de fizică-chimie şi naturale, 3 camere pentru cancelarii şi un amfiteatru generos care serveşte şi astăzi”.

„Era un edificiu spațios, modern, confortabil, dotat cu material didactic din abundenţă”, se precizat în presa acelor vremuri.

La 1 septembrie 1893 a avut loc inaugurarea oficială a clădirii gimnaziului (astăzi corpul A al școlii noastre) prin „decizia Domnului Ministru”- solemnitate la care a participat și regele Carol I. Gimnaziul era atunci o instituție de învățământ secundar (inferior – 4 ani) ce pregătea elevi pentru liceu (ciclul secundar superior – 4 ani) – reglementare făcută ceva mai târziu, în 1898, prin Legea Învățământului Secundar și Superior, elaborată de Spiru Haret și Constantin Dimitrescu-Iași.

În anul 1935 s-a construit corpul B al şcolii, lipit de primul într-o îmbinare perfectă, ce sporeşte măreţia şi funcţionalitatea clădirii.

Momentul aniversar a fost punctat de conducerea școlii printr-un concurs și o expoziție de fotografie, cu imagini ce prezintă o serie de activități derulate de-a lungul anilor de unitatea gimnazială.

GALERIE FOTO

Articolul precedentFOTO: Personalități ale Marii Uniri, evocate la Muzeu
Articolul următorAdolescent căutat de autorități în pădure la Gârceni