Trei ani de închisoare cu suspendare și daune bănești în cuantum de 125 de mii de euro și 13 mii de lei, pentru familia unui copil care s-a înecat în 2012 la o piscină publică din Bârlad. Magistrații bârlădeni au considerat că vina aparține patronului piscinei respective care nu a angajase un salvamar, conform legislației în vigoare.

Tragedia s-a petrecut pe 22 iunie 2012, când George Adrian Bighiu (13 ani) a mers la piscina amenajată din centru orașului împreună cu alți colegi de clasă. Copilul în vârstă de 13 ani era cunoscut ca bun înotător, însă din motive încă necunoscute, el a fost găsit pe fundul bazinului, inconștient. Ambulanța care a sosit la fața locului i-a acordat îngrijiri medicale și l-a transportat la spitalul municipal de urgență „Elena Beldiman”, unde a fost declarat decedat după ce i s-au aplicat manevre de resuscitare timp de aproximativ 60 de minute.

Declarațiile martorilor incidentului diferă, existând mai multe variante conform cărora George Adrian Bighiu ar fi ajuns inconștient pe fundul bazinului. Una din ele ar fi că minorul ar fi fost lovit la cap de un băiat mai mare care ar fi sărit din greșeală peste el. De asemenea, a fost luată în calcul și ipoteza că Adrian Bighiu s-ar fi dezechilibrat sau că ar fi fost împins de pe marginea piscinei și astfel s-a lovit în zona capului de marginea bazinului. La autopsie, medicii legiști au găsit urmele unei lovituri în zona craniană, însă nu s-a stabilit dacă are legătură cu decesul.

Magistrații de la Judecătoria Bârlad au dat verdictul în primă instanță și l-au condamnat pe patronul piscinei, Ioan Ciobanu, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă și au amendat firma deținătoare a bazinului de înot cu 100.000 de lei. Deținătorii firmei trebuie să plătească familiei lui George Adrian Bighiu daune în valoare de 125.000 de euro și 13.000 de lei.

Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.

„Condamnã inculpata S.C. PARADIS S.R.L., prin mandatar Ciobanu Viorel la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 100.000 lei pentru sãvârsirea infractiunii de ucidere din culpã (faptã comisã în data de 22.06.2012). Condamnã pe inculpatul Ciobanu Ioan la pedeapsa 3 (trei) ani închisoare pentru sãvârsirea infractiunii de ucidere din culpã (faptã comisã în data de 22.06.2012), suspendã sub supraveghere executarea pedepsei închisorii aplicatã inculpatului Ciobanu Ioan pe o duratã de 5 ani care constituie termenul de încercare pentru inculpat. Admite în parte actiunea civilã formulatã de pãrtile vãtãmate, obligã inculpatii în solidar sã achite: 13.000 lei si 125.000 euro, la care se adaugã cheltuielile judiciare efectuate în apel, în cazul exercitãrii acestei cãi de atac. Dispune mentinerea mãsurii sechestrului asigurãtor asupra bunurilor mobile si imobile apartinând inculpatului CIOBANU IOAN, în vederea reparãrii pagubei produse prin infractiune si a garantãrii executãrii cheltuielilor judiciare, pânã la concurenta sumelor de 13.000 lei si 125.000 euro, la care se adaugã cheltuielile judiciare efectuate în apel, în cazul exercitãrii acestei cãi de atac.”

 

Articolul precedentFanii Vasluiului, alături de Referendumul pentru familie
Articolul următorMuzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad vă invită la seria de filme KineDok