Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, informează că s-a ajuns la un acord politic, în dimineața zilei de marți 14 decembrie, pentru stabilirea cotelor de pescuit ale Uniunii Europene. Astfel, în cadrul Propunerii de Regulament al Consiliului de stabilire a pescuitului pentru anul 2022 ale oportunităților pentru anumite stocuri de pește și grupuri de stocuri de pește, aplicabile în Marea Mediterană și Marea Neagră, România a reușit menținerea cotelor de 75 tone la calcan și 3442,50 tone la șprot la Marea Neagră.

În acest context, Ministrul Adrian CHESNOIU a afirmat: ”Aș dori în primul rând să mulțumesc Comisiei Europene pentru sprijin și pentru recunoașterea eforturilor României de a aplica principiile pescuitului durabil.

România este de acord cu propunerea de cote la Marea Neagră, întrucât cotele de calcan la Marea Neagră permit sectorului pescăresc costier să continue activitatea în aceste vremuri dificile. Sperăm ca raportul aferent anului 2022 să confirme științific  buna situație a  stocului de calcan din zona aflată sub jurisdicția UE, așa cum s-a putut constata anterior.”

În cadrul intervenției susținute în Consiliul de miniștri, Adrian CHESNOIU a punctat importanța planurilor de management comunitare și naționale care au permis avansarea de la o abordare reactivă a managementului pescuitului, la o abordare adaptivă în conformitate cu politica comună în domeniul pescuitului. ”Este însă nevoie de contribuțiile pro-active ale tuturor țărilor riverane la Marea Neagră, la nivel politic și practic, pentru a nu zădărnici eforturile României și Bulgariei în conservarea resursei de calcan” a mai adăugat ministrul.

Totodată, oficialul român a subliniat ca este necesar să fie avute în vedere și condițiile de concurență echitabile, echilibrul dintre flote și resurse, atât din punct de vedere social, cât și economic. 

Articolul precedentVremea 15 decembrie – O săptămână cu ploaie, lapoviță și ninsoare
Articolul următorCe se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci CARNE