În plin scandal al grevelor, România se confruntă cu o criză uriașă de medici de familie. Oamenii din tot mai multe județe din țară sunt nevoiți să meargă kilometri întregi pentru un consult. Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate spun că se caută soluții dar se lovesc de multe impedimente. 

Potrivit datelor de la Colegiul Medicilor, în jur de 450 de localităţi din România nu au medic de familie. Mai grav este că dintre cei 10.000 de medici de familie din ţară, jumătate au peste 61 de ani şi în scurt timp vor ieşi la pensie. Iar înlocuitorii sunt din ce în ce mai puţini.

„Am discutat despre toate problemele sistemului, toate problemele care au fost ridicate si sunt foarte multe. Sunt foarte greu de pogramat pacientii care sufera de boli cronice.

Problema pe care mi-a semnalt-o toata lumea este lipsa medicilor de familie. Gradul lor de imbatranire si asta e o problema de sistem, care are nevoie de prevederi legislative foarte clare”, a declarat Adrian David, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Hunedoara.

Ca măsură, Colegiul Medicilor a cerut suplimentarea numărului de locuri de la rezidențiat pentru medicina de familie. Cu o lipsă acută de medici se confruntă și spitalele de urgență, acolo unde ar mai fi nevoie de aproape 500 de cadre medicale, dar și secțiile ATI. 

Articolul precedentKarolina Muchova este în finală la Roland-Garros
Articolul următorTemperaturi în creștere, dar și fenomene extreme. COD GALBEN de instabilitate atmosferică