Pepenele este una dintre cele mai dulci și ieftine metode de a ne răcori în zilele caniculare de vară, dar, inevitabil, a intrat în isteria creată de fructele injectate cu substanțe care accelerează creșterea și coacerea.

Sfaturi utile pentru alegerea unui pepene copt fără chimicale:

1. Atenție de la cine cumpărați!

 

Pare un sfat banal, dar nu trebuie să riscați. De ce să cumpărați un pepene de import când piețele românești sunt deja pline de producători care își vând marfa proaspătă din recolta autohtonă? Cu un ochi ager, este ușor de văzut cine este fermierul și cine este intermediarul în piață, așa că prin cumpărarea unei lubenițe românești aveți o siguranță mai mare că acel pepene nu a fost forțat să se coacă.

2. Testul dopului

 

Pentru că pepenele a fost forțat, nu a avut timp să acumuleze zaharurile necesare, dar nici să aibă aspectul roșu, natural. Dacă la același „dop” descoperiți că în interior fructul nu este roșu, iar gustul nu este dulce, sigur ceva nu e în regulă cu fructul respectiv.

3. Pepenii forțați să se coacă au semințe albe, neevoluate

Pentru a-i identifica foarte repede trebuie să fiți atenți la semințe, când se face testul dopului. Dacă nu arată cum trebuie, puteți refuza fructul. Acesta ar putea conține Forchlorfenuron, una dintre substanțele folosite pentru a crește și a coace miezul pepenilor. Este o substanță folosită la accelerarea creșterii și în SUA, pentru struguri sau kiwi, dar interzisă în Europa. Forchlorfenuronul a fost testat pe șoareci în SUA.

Articolul precedentMotivul pentru care astăzi se mănâncă neaparat cartofi prăjiți pai
Articolul următorNU suntem departe de stare de CALAMITATE! Petre Daea: „Este secetă pedologică”