Israelul promite să elimine Hamas într-un atac nemilos în Fâşia Gaza, care va depăși în amploare și ferocitate orice acțiuni militare din trecut, au declarat mai mulți oficiali regionali şi occidentali pentru Reuters, sub protecția anonimatului.

Având numele de cod „Operaţiunea Săbiile de fier”, campania militară din Gaza nu se va compara cu nimic din ceea ce Israelul a desfăşurat în trecut în Gaza, au spus opt oficiali regionali şi occidentali care cunosc conflictul şi care au refuzat să fie numiţi din cauza caracterului sensibil al subiectului.

Pe de altă parte, operațiunea militară nu are în vedere un final de joc evident şi nici un plan clar de guvernare a enclavei palestiniene devastate, chiar dacă Israelul va triumfa pe câmpul de luptă, comentează Reuters.

ATAC NEMILOS IN GAZA, DAR NICIUN PLAN ULTERIOR

Strategia israeliană imediată, au declarat trei oficiali regionali familiarizaţi cu discuţiile dintre SUA şi liderii din Orientul Mijlociu, este de a distruge infrastructura din Gaza, chiar şi cu preţul unor pierderi civile ridicate, de a împinge populaţia enclavei spre graniţa egipteană şi de a ataca Hamas prin aruncarea în aer a labirintului de tuneluri subterane pe care gruparea le-a construit pentru a-şi desfăşura operaţiunile.

Totuşi, oficialii israelieni au declarat că nu au o idee clară despre cum ar putea arăta un viitor postbelic.

SUA, ÎNGRIJORARE DE LIPSA UNUI SCENARIU POSTCONFLICT

Unii dintre consilierii preşedintelui american Joe Biden sunt îngrijoraţi de faptul că, deşi Israelul ar putea elabora un plan eficient pentru a provoca daune de durată Hamas, nu a formulat încă o strategie de ieşire, a declarat o sursă de la Washington, familiarizată cu această chestiune.

Și oficialii arabi sunt alarmaţi de faptul că Israelul nu a stabilit un plan clar pentru viitorul enclavei, condusă de Hamas din 2006 şi în care locuiesc 2,3 milioane de persoane.

„Israelul nu are un final de joc pentru Gaza. Strategia lor este să arunce mii de bombe, să distrugă totul şi să intre, dar apoi ce se întâmplă? Nu au nicio strategie de ieşire pentru ziua următoare”, a declarat o sursă de securitate regională.

CE A MAI PREGĂTIT ISRAELUL, CU EXCEPȚIA UNEI RĂZBUNĂRI MILITARE?

O invazie israeliană nu a început încă, dar autorităţile din Gaza spun că 3.500 de palestinieni au fost deja ucişi de bombardamentele aeriene, dintre care aproximativ o treime sunt copii – un număr mai mare de morţi decât în orice conflict anterior dintre Hamas şi Israel.

Aaron David Miller, expert în Orientul Mijlociu la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat că vizita lui Biden i-ar fi oferit şansa de a-l presa pe liderul israelian Benjamin Netanyahu să se gândească la chestiuni precum utilizarea proporţională a forţei şi planurile pe termen lung pentru Gaza înainte de orice invazie. Oficialii israelieni, inclusiv Netanyahu, au declarat că vor nimici Hamas ca răzbunare pentru atacul din 7 octombrie, cel mai sângeros din istoria de 75 de ani a Israelului.

LUMEA ARABĂ, DIVIZATĂ ÎNTRE PESIMISM ȘI PRAGMATISM

Între timp, apelurile pentru crearea unor coridoare umanitare în Gaza şi a unor rute de evacuare pentru civilii palestinieni au atras o reacţie puternică din partea vecinilor arabi.

Aceştia se tem că o invazie israeliană va declanşa un nou val permanent de refugiaţi în masă, o reluare a războiului de independenţă israelian din 1948 şi a războiului arabo-israelian din 1967, când milioane de palestinieni s-au stabilit ca refugiaţi în ţările care i-au găzduit.

Articolul precedentDumitru Buzatu rămâne în AREST încă 30 de zile
Articolul următorJoe Biden i-ar fi dat liber lui Netanyahu la invazia terestră în Gaza