În fiecare sezon, orice casă are nevoie de o igienizare completă. Chiar dacă obișnuiești să ții lucrurile din scurt și să aranjezi totul prin locuința ta, cel puțin o dată pe săptămână, periodic, ai nevoie și de-o curățenie generală. La un anumit interval de timp trebuie să speli perdelele, să ștergi geamurile, să cureți aparatele electrocasnice, mochetele și covoarele. Altfel spus, din când în când, este necesar să faci totul ca la carte, mai ales că o casă curată și ordonată nu este importantă doar din punct de vedere al aspectului, ci ține la distanță și problemele de sănătate cauzate de praf, alergeni sau bacterii. Totuși, curățenia generală e o reală corvoadă dacă nu știi cum să te organizezi și îți îngreunezi munca. Iată câteva sfaturi practice pentru o locuință perfect curată:

1. Analizează cu atenție locuința

Dacă vrei să te bucuri de un mediu sigur și igienizat, trebuie să știi cum să faci curățenie eficient. Iar, primul pas în acest sens îl reprezintă o inspecție generală în întreaga casă. Vezi ce este de făcut în fiecare cameră, deschide dulapurile pentru a sorta și aranja hainele, încălțămintea sau alte obiecte de uz casnic, acordă atenție și elementelor de design sau verifică dacă sunt piese de mobilier ce pot fi înlocuite.

2. Fă un plan

Indiferent dacă ai o casă spațioasă sau nu, la curățenia generală este bine să îți structurezi sarcinile, pentru a nu te aglomera. După ce ai analizat locuința și știi ce ai de făcut în fiecare cameră, notează-ți, în ordinea importanței, ce este de făcut și de ce ai nevoie pentru a igieniza corect spațiile din imobil. Așa, vei putea face operațiile într-o anumită ordine și nu vei face de două ori aceleași lucruri. De pildă, ordonează înainte dulapurile, calcă hainele sau curăță electrocasnicele, iar abia după aceea poți îndepărta praful și spăla podelele.

3. Începe curățenia de sus în jos

Ca să muncești eficient și să ai rezultate bune, încearcă să respecți planul de curățenie. Este recomandat să faci curățenie înainte în partea de sus a camerelor, iar la final să lași pardoseala. În caz contrar, după ce aspiri și speli pe jos, vei observa că se face din nou mizerie cât ai clipi dacă te apuci să ștergi praful de pe obiectele decorative. De asemenea, începe curățenia din încăperile folosite cel mai des – sufragerie, baie, bucătărie dormitor. În aceste camere vei avea cel mai mult de muncă, spre deosebire de holuri, birou sau spațiile destinate oaspeților.

4. Folosește produse adecvate tipurilor de suprafețe

Unul dintre lucrurile esențiale de care trebuie să ții cont pentru a face corect curățenie generală este să achiziționezi soluții potrivite pentru diferite suprafețe. Lemnul, sticla, piatra naturală sau pielea nu se curăță toate cu aceeași substanță. Alegerea produselor potrivite este importantă și pentru a economisi bani cu întreținerea lucrurilor din casă, dar și pentru a salva timp atunci când faci curățenie pentru că soluțiile bine alese îți vor oferi rezultatele așteptate.

5. Păstrează ustensilele la îndemână

Atunci când faci curățenie generală este bine să iei fiecare cameră, pe rând. Însă, ca să nu pierzi timpul umblând mereu prin casă după produsele și soluțiile de curățat, pune-le pe toate într-un coș și așa le muți ușor.

6. Spală geamurile cu racleta

Spălarea geamurilor necesită mult timp și efort. Pentru a ușura această sarcină, înlocuiește hârtia cu o racletă. Pune puțin detergent de vase într-un vas în care se află trei litri de apă, amestecă și apoi aplică pe geam. Folosește racleta pentru a îndepărta lichidul și, o dată cu el, murdăria de pe geamuri.

7. Curăță materialele textile

Atunci când faci curățenie generală este indicat să speli draperiile și perdelele și să cureți covoarele sau mocheta. Acestea adună în fibrele lor foarte mult praf și devin ușor un mediu propice dezvoltării microbilor și bacteriilor dacă nu sunt igienizate periodic.

 Nu este deloc simplu să faci o curățenie exemplară în toată casa, mai ales că, în doar câteva zile, toată munca ta poate fi în zadar dacă nu întreții ordinea. Așadar, una dintre regulile importante pentru a face mai ușor și rapid curățenie generală este să previi acumularea murdăriei și să-ți faci un obicei din a pune lucrurile la locul lor pe măsură ce le folosești.

 

Articolul precedentKlaus Iohannis: Un nou record negativ, extrem de îngrijorător
Articolul următorCHA CHA LITIX! Episodul 35. Rușii se pot răzbuna pe aripioarele picante