În urma unor observaţii astronomice cu caracter ştiinţific realizate cu ajutorul telescopului principal, la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, a fost descoperită în premieră prima stea variabilă, ce va purta numele Barlad V1.

Steaua variabilă Barlad V1 a fost descoperită la începutul lunii noiembrie 2019, în urma procesării unor cadre test pentru observaţii fotometrice. Curba de lumină a fost raportată pe 4 decembrie 2019 la American Association of Variable Star Observers (AAVSO):
https://www.aavso.org/vsx/index.php…

„Stelele variabile sunt acele stele care îşi modifică strălucirea, consecinţă a unor procese din interior. Sunt mai multe tipuri de stele variabile, Barlad V1 este de tip Delta Scuti. Steaua face parte din clasa spectrală A7V şi variază cu aproximativ 0.07 magnitudini în 98 de minute.
Barlad V1 este situată la o distanţă de aproximativ 4000 ani lumină în dreptul constelaţiei Perseus.

Este a doua descoperire importantă, după Nova Roşie Luminoasă din galaxia Messier 101, ce a fost descoperită pe 10 februarie 2015, la Observatorul Astronomic din Bârlad”, a precizat Ciprian Vîntdevară, muzeograf în cadrul Observatorului Astronomic.

Descoperirea stelelor variabile se realizează prin observaţii astronomice cu ajutorul unor echipamente speciale şi softuri ce analizează curba de lumină. În ultimii ani, Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad a beneficiat de mai multe sponsorizări din mediul privat, în urma cărora sau achiziţionat echipamente şi accesorii necesare observaţiilor astronomice cu caracter ştiinţific şi educativ.Imagine

Articolul precedentPrimăria Bârlad, prima reacție în scandalul deșeurilor neridicate!
Articolul următorBârlad: bărbat căzut în stradă, în stop cardio-respirator! Medicii îi aplică manevrele de resuscitare