Vești proaste de la directorul executiv al Moderna, Stéphane Bancel! Oficialul estimează că vaccinurile existente vor fi mult mai puțin eficiente în combaterea Omicron decât tulpinile anterioare ale Covid-19. Mai mult decât atât, Bancel a avertizat că vor dura luni de zile până când companiile farmaceutice vor putea fabrica pe scară largă noi vaccinuri specifice noii variante a coronavirusului.

Stéphane Bancel atrage atenția asupra faptului că numărul mare de mutații la nivelul proteinei spike a Omicron, pe care virusul o folosește pentru a infecta celulele umane, și răspândirea rapidă a variantei în Africa de Sud sugerează că actuala serie de vaccinuri existente pe piață ar putea fi modificată anul viitor.

„Nu există nicio lume, cred, în care (eficacitatea – n.r.) să fie la același nivel … pe care l-am avut cu Delta”, a declarat Bancel, într-un interviu pentru Financial Times.

 

El a adăugat: „Cred că va fi o scădere a efectului. Doar că nu știu cât de mult, pentru că trebuie să așteptăm datele. Dar toți oamenii de știință cu care am vorbit … sunt de părere că <<nu va fi bine>>”.

Declarațiile directorului executiv al Moderna vin în contextul în care experți în sănătate publică și politicieni au încercat să adopte un ton mai optimist în ceea ce privește capacitatea vaccinurilor existente de a conferi protecție împotriva Omicron.

 

Luni, Scott Gottlieb, director al Pfizer și fost comisar al Administrației americane pentru alimente și medicamente, a declarat pentru CNBC: „Există un grad rezonabil de încredere în cercurile de vaccinuri că [cu] cel puțin trei doze … pacientul va avea o protecție destul de bună împotriva acestei variante”.

Pare că oamenii de știință au fost luați prin surprindere de noua variantă africană, și asta deoarece experții credeau că o astfel de variantă va apărea abia peste un an-doi.

Articolul precedentBogdan Aurescu participă la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO
Articolul următorNoua tulpină africană, la porțile României! Tot mai multe state își ÎNCHID granițele. Ce va face țara noastră