Cazul medicilor de la Iași care prelevau dispozitive medicale de la morți pentru a le implanta unor pacienți vii este doar vârful aisbergului. Deputatul Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate, susține că nu este vorba nici de o noutate, nici de un caz izolat. Acesta susține că de ani buni se recuperează diverse dispozitive de la persoane decedate, iar medicii practică un șantaj cu viața pacienților.

”Este un caz obișnuit, chiar dacă apare acum spectaculos, are parte de mai multă atenție. Se refolosesc materiale sanitare de unică folosință și pe alte proceduri. (…) În anul 2018, o anchetă (jurnalistică n.r.)  arăta faptul că pentru o operație de cataractă, în trei spitale mari din România se refoloseau materiale sanitare de unică folosință.

Deci în trei spitale, în Cluj, în Brașov și în Iași, la Sf. Spiridon, deci în același spital în care se reimplantau stimulatoare cardiace, toată lumea știa că și de 40 de ori se refolosea materialul de unică folosință pentru operațiile la cataractă. Deci nu este nimic nou”, a afirmat Emanuel Ungureanu la RFI.

UNII MEDICII ÎI ȘANTAJEAZĂ PE PACIENȚI CU PROPRIA LOR VIAȚĂ 

Deputatul USR a explicat și cum funcționează procedura: ”CNAS, fie că vorbim de Casa Județeană de Asigurări din Iași sau din Buzău sau din Cluj, de oriunde, epuizează banii destul de repede și apoi începe șantajul. Pe o listă lungă de așteptare, vine pacientul, care intră în capcană și i se spune: banii sau viața. I se spune foarte clar: lista este lungă, nu avem, să zicem, un dispozitiv cardio la îndemână, costă foarte mult, 4.000, 6.000, 10.000 de euro și atunci vine salvatorul, vine medicul care spune: a murit ieri cineva, se mai întâmplă și în Germania, se întâmplă mult în țările sărace, se scoate aparatul de la cadavru și se pune la viu, vreți să fiți salvat, vă costă 2.000-4.000 de euro, pe care-i donați în fundația X, de fapt o șpagă mascată și aveți o șansă la viață (…). 

Un medic cardiolog de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi a fost arestat preventiv, acuzat că a reimplantat unor pacienţi stimulatoare cardiace prelevate de la persoane decedate. În unele cazuri, operaţiile nu ar fi fost necesare, iar medicul ar fi prescris pacienţilor tratamente care să inducă anumite simptome, în așa fel încât să aibă nevoie de operaţie.

Articolul precedentTikTok pune la bătaie un NOU PROGRAM adresat creatorilor de conţinut: cum își propune să îi motiveze și recompenseze
Articolul următorCe pot face persoanele care nu au intrat încă în posesia cardurilor de energie – Anunțul Poștei Române