Scandal, pumni în masă, reproșuri și vorbe grele între polițiștii bârlădeni. Protagoniștii, agenții de la Biroul Rutier. Totul s-a întâmplat de Ziua Poliției Române, pe 25 martie, într-un restaurant din oraș, special rezervat pentru celebrarea momentului.

Filmul conflictului

Momentul scandalos a fost trecut sub mare tăcere, iar codul Omerta (renumita lege a tăcerii) pare să fi funcționat pe deplin, pentru că la urechile șefilor de la IPJ Vaslui nu a ajuns nimic. Asta deși, conform unor surse, astfel de conflicte apar ca o tradiție anuală la aceste petreceri.

Câțiva dintre polițiștii prezenți la petrecerea din 25 martie povestesc că în seara respectivă, la un restaurant din oraș, agentul Lucian Trandafir de la Biroul Rutier Bârlad ar fi avut o dispută extrem de violentă cu comisarul George Sava, însuși șeful acestui compartiment. Nu se cunosc exact motivele care au dus la escaladarea acestui conflict, însă martorii spun că în primă fază, agentul Trandafir ar fi venit la petrecere și pare să fi fost vizibil deranjat de faptul că a fost așezat la o altă masă decât cea unde erau colegii săi și numai după câteva minute acesta a plecat brusc din incinta restaurantului.

S-a întors la distanță de câtva ore și ar fi mers direct la masa șefului Biroului Rutier, cms. George Sava unde, se pare, ar fi fost câteva îmbrânceli și schimburi de replici extrem de dure. Mai mult, martorii povestesc că agentul Trandafir ar fi încercat să lovească și cu instrumentele muzicale ale formației prezente, tocmită pentru acest eveniment.

Inspectoratul Județean de Poliție Vaslui, nu știa nimic. Dar imediat după semnalare, la Bârlad vin „greii” pentru a aplana efectele scandalului

Oficial, IPJ Vaslui, la data contactării de către redacția noastră pentru a cere informații suplimentare legate de acest eveniment, ne-a transmis următorul răspuns: „Cu privire la situația prezentată de dumneavoastră, vă informăm că un astfel de eveniment nu ne-a fost sesizat”, a precizat inspectorul de poliție Bogdan Gheorghiță, purtătorul de cuvânt al instituției vasluiene, la data de 31 martie 2022.

Câteva ore mai târziu însă, în cursul aceleiași zile de joi, la Bârlad este văzut chiar purtătorul de cuvânt, iar a doua zi însuși inspectorul șef al IPJ, respectiv Manuel Nacu.

Dacă vizitele celor doi au legătură sau nu cu scandalul petrecut pe 25 martie, cert este că imediat după, în ceruri restrânse, apare informația că șeful de la Biroul Rutier Bârlad s-ar lăuda că a făcut pace și astfel l-a redus la tăcere pe agentul Lucian Trandafir.

Schimbul trei „opțional” pentru anumiți agenți de la rutieră

Se pare că în acest moment la Biroul Rutier Bârlad s-au format cel puțin două tabere care îl contestă pe cms. George Sava, mai ales pentru regimul preferențial de care ar avea parte câțiva dintre agenții de acolo. Potrivit unor surse din interior, un număr de patru persoane din acest birou ar fi „scutite” de corvoada schimbului de noapte, iar cei care ar vocifera cu privire la acest aspect ar primi răspunsul că „pixul e la mine, eu fac organizarea”.

Tot surse din interior susțin că favoritismul de care se bucură agentul Ionel Dumitrașcu, recent condamnat la 1 an de închisoare cu amânarea executării pedepsei, în dosarul ITP-urilor false, nu fac altceva decât să creeze indignare și disensiuni în colectivul rutieriștilor. Acesta din urmă, se pare, conform surselor din interior, joacă rolul de „secretară” și-ar administra totodată și alte afaceri personale în timpul serviciului.

Despre activitățile unor agenți de la Biroul Rutier Bârlad, IPJ Vaslui are la cunoștință și despre un alt demers demarat de reporterii Realitatea, în care se fac verificări privind „folosirea unei baze de date în scop și interes personal”.

Ecoul conflictelor de la Bârlad, trecute sub tăcere. 

Cazul de pe 25 martie nu este unul singular, în care agenții își dispută supremația ori aria de influență în cadrul unor compartimente. De cele mai multe ori se recurge la metoda „băgatul sub preș” și se fac eforturi ca aceste episoade să nu ajungă în presă. Dincolo de conflicte, sunt foarte multe nemulțumiri, unele chiar de modul cum anumiți șefi de compartimente își desfășoară activitatea.

Despre felul cum polițiștii se înrudesc și fraternizează cu interlopii, fac afaceri sau protejează cu deosebită atenție desfășurarea lor, ori intervin ca antemergători în rețeaua traficanților de țigări, presa locală a semnalat deja aceste aspecte de nenumărate ori. Tot mai mulți polițiști sunt de părere că IPJ Vaslui, ca structură, se află pe un butoi de pulbere.

Plecând de la exemplul în care actualul șef al Poliției Municipale Vaslui, cms. șef Cătălin Bejinariu, care și-a trecut în declarația de avere un împrumut de 25.000 de euro luat de la un individ controversat, suspect de legături cu lumea interlopă, despre care presa locală a scris că a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru furt din bancomate și anchetat de DIICOT într-un dosar pentru același tip de infracțiune și până dosarul ITP-urilor false, ori a polițistului care juca un rol important în filiera traficanților de țigări, instituția vasluiană pare a fi un sat fără câini.

La fel cum Mihai Carp și-a pierdut functia de sef al IPJ Vaslui, în 2016, in urma scandalurilor de coruptie in care au fost implicati subordonatii sai. Exemplul de atunci, tot de la Biroul Rutier, dar din Vaslui, scandal ]n urma caruia, Iulian Munteanu, seful Politiei Rutiere Vaslui, a fost arestat pentru mai multe fapte de coruptie.

Ordinea e departe de a fi stabilită în cadrul acestei structuri, chiar și cu debarcarea de la Poliția de Frontieră a comisarului șef Manuel Nacu, numit prin împuternicire din luna iunie 2021. Deși polițiștii se așteptau la acea vreme, ca la cârma IPJ Vaslui să vină cineva din rândurile lor, în urma demiterii lui Doru Grabriel Panțîru, supriza a fost una de proporții și mai toată lumea a speculat numirea lui Manuel Nacu ca fiind meritorie a legăturii de rudenie cu fostul ministrul Sănății, Nelu Tătaru.

Tot pe surse, gurile rele spun că șeful IPJ Vaslui ar ști de nenumăratele nereguli de la Bârlad, dar că nu ar avea curaj să intervină în lumea polițiștilor ca nu cumva „să-și pună oamenii în cap”. Asta pentru că i-ar plăcea prea mult funcția și nu ar vrea s-o piardă creând tabere. Mai ales că ar însemna să lovească în prietenii prietenului de la Poliția Municipală Vaslui.

Cms. șef Manuel Nacu este același personaj care în luna februarie a acestui an, a susținut o conferință de presă în care a expus și detaliat informațiile solicitate individual de către reporterii Realitatea cu privire la un demers jurnalistic ce avea ca subiect întârzierea lucrărilor de consolidare și modernizare a IPJ Vaslui. Redacția a pus însă totul pe seama „urechelii” pe care comisarul-șef a primit-o cu câteva zile înainte la Ministerul de Interne la evaluarea anuală.

Rămâne de văzut dacă situația se va schimba într-un fel și dacă conducerea IPJ va lua atitudine, chiar și cu „riscul” ca anumiți agenți să intre „focurile” cercetărilor disciplinare.

Sursa: Realitatea de Vaslui

Articolul precedentALERTĂ ALIMENTARĂ -Mandarine retrase de la raft
Articolul următorJandarm vasluian medaliat la Campionatul Național de Judo al M.A.I.