Pe 19 februarie, Curtea de Apel Iași urmează să se pronunțe în cazul celor trei preoți judecați, după ce l-ar fi șantajat pe fostul episcop de Huși, Corneliu Onilă.

Prin avocați, fostul ierarh a cerut judecătorilor să fie repus în funcție și pedepse mai mari pentru cei trei preoți.

În schimb, cei trei preoți au cerut achitarea lor, considerându-se nevinovați.

Cazul este și în atenția Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care se va întruni la mijlocul lunii februarie.

Fostul episcop susține că a depus o serie de documente, rezultate ale unor expertize care atestă că filmul xxx în care el apare întreținând relații sexuale homosexuale alături de preotul de la Deleni, Ionuț Ursac, nu ar fi real, ci trucat.

În primă instanță, Tribunalul Vaslui a decis condamnare preoților acuzaţi de şantaj.

Aceștia au primit câte doi ani de închisoare cu suspendare pentru șantaj. Sebastian Cristi Jitaru a mai primit o amendă de 2.400 lei, iar Gheorghe Damian și Mihail Răzvan Bumbu câte 4.800 lei amendă.

În plus, celor trei li s-a interzis temporar de către instanţă să practice meseria de preot, aceştia au fost obligaţi să muncească în folosul comunităţii vreme de 60 de zile şi s-a dispus confiscarea unor bunuri electronice de la ei, cum ar fi stick-uri de memorie sau laptop-uri.

Cazul episcopului Corneliu Bârlădeanul a intrat în atenţia publică în luna iunie 2017, când acesta a depus la DNA plângere împotriva a trei preoţi care l-ar fi şantajat cu darea în vileag a unor imagini compromiţătoare. Ulterior, filmul respectiv a apărut în spaţiul public.

Într-o primă fază, cei trei preoți au fost reţinuţi în data de 15 iunie 2017, fiind acuzaţi că ar fi cerut bani sau funcţii pentru a nu face publice unele înregistrări video în care Corneliu Bârlădeanul ar apărea în ipostaze intime în compania unui fost elev de la Seminarul Teologic Huşi.

Ulterior au fost plasaţi în arest la domiciliu, după care au fost puşi sub control judiciar.

Articolul precedentVasluiul, neatractiv pentru străini
Articolul următorConsilierul județean Liviu Iacob, călcat de mascați