Comisia de evaluare a ofertelor din cadrul Primăriei Bârlad, care a avut ca sarcină studierea ofertelor depuse de cele două firme de transport, Unistil și Vertrantis, a depus Raportul de evaluare care a decis câștigătoarea selecției de oferte. Consiliul Local a votat vineri contractul de delegare care va fi încheiat între municipalitate și firma câștigătoare.

Contractul de delegare votat de consilierii bârlădeni va fi semnat zilele următoare de firma desemnată câștigătoare Unistil, care va asigura transportul pe o durată de maxim doi ani, până la organizarea de către municipalitate a unei noi licitații care va stabili transportatorul pentru o perioadă de șase ani.

După mai bine de patru luni de zile, transportul public în comun din Bârlad pare să fie ajuns la o soluție stabilă, după ce încă din luna decembrie 2018 transportatorul Vertrantis a anunțat că dorește rezilierea contractului și a amenințat că va scoate autobuzele de pe traseu. Reprezentanții societății mai sus amintite au motivat atunci că firma de transport a suferit pierderi în valoare de 1.100.000 lei (11 miliarde lei vechi).

Cum s-a ajuns în situația „avem, ba n-avem transportator!”

În luna aprilie 2016, Vertrantis a fost desemnată firma câștigătoare cu un punctaj de 86 de puncte în detrimentul firmei Unistil care efectua la până la acea dată transportul public de călători în Bârlad. Oferta firmei Vetrantis a fost avantajată la acea vreme și de faptul că avea parcul auto nou, promitea abonamente la preț redus pentru elevi și transportul gratuit pentru pensionari și persoane defavorizate. Mai mult, firma câștigătoare promitea modernizarea stațiilor de autobuz prin introducerea de panouri cu afișaj electronic.

În ședința extraordinară din data de 31 ianuarie a.c., Consiliul Local al Municipiului Bârlad a votat în unanimitate rezilierea contractului cu transportatorul local Vertrantis.

A urmat apoi o selecție de oferte cu termen de înscriere până pe data de 27 februarie 2019, la care s-a prezentat o singură societate de transport și anume Unistil SRL.

Pe 27 martie însă, Primăria Bârlad a publicat un nou anunț prin care căuta firmă specializată pentru transportul în comun, deoarece Unistil făcea parte dintr-o asociere care nu întrunește condițiile legale pentru preluarea concesiunii serviciilor de transport, conform raportului de evaluare al comisiei.

În ultima zi de depunere a ofertelor, pe 4 aprilie a.c., s-au prezentat atât Unistil cât și Vertrantis, ambele cu o ofertă de 2 lei pe biletul de călătorie.

Imediat după deschiderea ofertelor și după ce membrii comisiei au verificat documentația depusă pentru fiecare dintre cele două firme, au apărut contrele pe termeni juridici între reprezentanții celor două firme de transport.

Unistil și Vertrantis s-au acuzat reciproc că n-ar mai avea dreptul de a participa la o astfel de selecție de oferte, motivările fiind, de o parte și de alta, că nu s-a dus la îndeplinire contractul în derulare și că flota de autobuze nu corespunde cerințelor.

Înregistrarea deschiderii ofertelor din 4 aprilie 2019

Articolul precedentVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ
Articolul următorVIDEO. Ambasadorul SUA, Hans Klemm, în vizită la Bârlad