Astăzi, începând cu ora 11.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Podul Înalt” Vaslui a efectuat un exerciţiu tactic cu forţe şi mijloace în teren, cu tema: Intervenţia forţelor şi mijloacelor pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor unui seism major care a afectat oraşul Murgeni.

Potrivit scenariului exerciţiului  „În data de 11 septembrie 2018, orele 10.50 în zona Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, cu durata de aproximativ 30 de secunde.

Unda seismică s-a propagat în special pe direcţia Buzău – Bucureşti – Zimnicea şi Tecuci – Bârlad – Vaslui – Iaşi producându-se distrugeri majore la infrastructură şi pierderi de vieţi omeneşti.

În orașul Murgeni s-au produs pierderi de vieţi omeneşti ca urmare a prăbuşirii unor construcţii de locuinţe, distrugerea reţelelor de alimentare cu apă, gaze naturale şi energie electrică, blocarea populaţiei în incinte din cauza prăbuşirii elementelor de construcţie şi a căilor de acces rutiere.

Exerciţiul a avut ca obiective generale verificarea timpului de reacţie şi a posibilităţilor tehnice de intervenţie ale forţelor şi mijloacelor tehnice conform registrului de capabilităţi, precum şi, pregătirea instituţiilor care trebuie să intervină în cazul unui asemenea dezastru (tip de risc: cutremur, urmat de accidente, avarii, explozii, incendii, etc.). Prin situaţiile tactice create s-a urmărit angrenarea unui număr cât mai mare de participanţi, în special, din partea populaţiei fiind implicaţi în activitate toţi elevii, cadrele didactice şi personalul auxiliar de la Liceul Tehnologic “Ghenuta Coman” Murgeni, aportul acestora în reuşita activităţii fiind semnificativ.

Structurile participante la exercițiu au fost: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Podul Înalt” al judeţului Vaslui,  Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Vaslui, Centrul Militar Vaslui, Unitatea Militară nr. 01458 Bârlad, Direcţia de Sănătate Publică, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Vaslui, UPU/SMURD Vaslui, Aquavas Murgeni, Distrigaz, Delgaz Grid și C.L.S.U. Murgeni.

Acţiunea  s-a încheiat cu o analiză a modului şi capacităţii de intervenţie în cazul producerii unei astfel de situaţie, concluzia fiind că toate forţele participante au demonstrat ca pot gestiona corect şi coerent o situaţie de urgenţă de o asemenea anvergură.

Articolul precedentSporting Juniorul Vaslui întâlnește Politehnica Iași
Articolul următorCSM Vaslui a câștigat amicalul cu CSM Bacău