Săptămâna trecută, a avut loc vernisajul expoziției „Comori din literatura universală”, eveniment care s-a desfășurat la sediul muzeului din str. Republicii, nr. 235.

Marcând în mod simbolic diversitatea lingvistică și identitatea culturală a popoarelor lumii, prin intermediul culturii scrise, expoziția a prezentat 200 de cărți și publicații tipărite în limbi străine engleză, franceză, germană, belgiană, italiană, spaniolă, greacă, rusă, sârbă, suedeză, estonă, poloneză și maghiară. Astfel, au putut fi admirate scrieri românești în versuri și proză, traduse în mai multe limbi europene, ale unor scriitori recunoscuți la nivel internațional, promotori ai culturii românești și străine, cum ar fi Mihai Eminescu și al său poem „Luceafărul” tipărit într-o versiune trilingvă și volumul de „Poezii” publicat într-o ediție bilingvă, Lucian Blaga cu volumul „Poezii” tradus din română în sârbă sau Zaharia Stancu cu opera „Ce mult te-am iubit” în estonă și germană, „Uruma” în suedeză și „Costandina” în italiană.

Cel mai vechi exemplar din cadrul expoziției, care a încântat privirile publicului prezent, a fost un volum cu valoare bibliofilă, cu titlul „Satyre du prince Cantemir” al scriitorului de origine română Antioh Cantemir, tradus din rusă în limba franceză, în anul 1750. De asemenea, vor au fost expuse traduceri în limba română ale operelor celebre din literatura universală și amintim de piesa de teatru „Iulius Cezar”, scrisă de William Shakespeare – cel mai mare scriitor al literaturii engleze –, opera „Andromaca” ce îi aparține dramaturgului francez Jean Racine, romanul „Thais” a lui Anatole France și multe altele. Pe lângă acestea, au fost prezentate publicului iubitor de literatură, exemplare traduse în limba noastră din opera lirică universală, de regretatul scriitor C.D. Zeletin, președintele de onoare al Academiei Bârlădeane. De exemplu, din italiană, volumul de „Poezii” a lui Michelangelo Buonarrotti și din franceză „Florile Răului”, semnat Charles Baudelaire. Volumele expuse fac parte din patrimoniul Muzeului „Vasile Pârvan”, în special din colecția scriitorului George Ivașcu dar și din cadrul Academiei Bârlădene.

Mai mult decât atât, proiectul expozițional a adus în atenția publicului bârlădean portretele celor mai cunoscuți scriitori din toată lumea, care au adus o contribuție semnificativă la dezvoltarea literaturii universale.

Sursa: Realitatea de Vaslui

Articolul precedent15 liceeni cu performanțe din Vaslui s-au întâlnit la a VII-a ediție „Creatori de viitor”
Articolul următorExpoziția „Germanic Tribes. An Archaeological Inventory”