Personalitatea unor femei celebre, care au marcat istoria României, a fost evocată de Muzeul Judeţean ”Ştefan cel Mare” Vaslui, în cadrul unui simpozion ştiinţific, intitulat ”Femei celebre ale României Întregite”.

Reprezentanții muzeului doresc ca manifestarea să devină una periodică.

”Simpozionul acesta va deveni unul anual şi îl vom organiza întotdeauna pe 8 Martie, pentru că aşa este normal. (…) Subiectele sunt multe şi, de aceea, am considerat că este normal să continuăm acest simpozion în fiecare an. Doamna prof. univ dr. Adina Berciu – Drăghicescu a adus o carte în care sunt prezente 500 de personalităţi feminine, care au marcat istoria României în diferitele ei domenii. Despre 500 de astfel de persoane nu se poate discuta într-un an sau în doi, de aceea vă promit că în fiecare an de acum încolo, de Ziua Femeii, vom organiza acest simpozion”, a declarat Ramona Mocanu, directorul Muzeului Judeţean ”Ştefan cel Mare” Vaslui.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui, Dumitru Buzatu, a făcut referire la controversa iscată în jurul organizării acestui simpozion, din cauza prezenţei pe unul dintre materialele promoţionale a unei fotografii cu Ana Pauker.

El a subliniat că situaţia s-a produs din cauza unei erori, dar a menţionat că în istorie au rămas atât personaje care au jucat un rol pozitiv, cât şi oameni care au marcat negativ vremurile şi că cei din urmă îşi au locul lor în istorie.

”Faima acestui seminar a precedat venirea dumneavoastră aici şi a trebuit şi eu să răspund la o grămadă de întrebări şi în ţara noastră sunt mulţi deştepţi, iar nenorocirea face că toţi deştepţii aştia se manifestă exact în acelaşi timp, nu este nicio subordonare sau o supraordonare. Am răspuns că este o eroare ceea ce a apărut prima dată pe materialul promoţional al simpozionului, sub rezerva faptului că istoria are totuşi nişte aspecte care, fie că ne plac, fie că nu, dacă ţinem puţin la partea ştiinţifică, trebuie să ne referim la ele. Tot ceea ce a fost ne aparţine şi trebuie să ne asumăm şi responsabilitatea de a descrie aşa cum a fost. Ca istorici aveţi o viziune asupra diverselor modalităţi interpretative şi viziuni asupra istoriei şi atunci să încercăm să aducem cât mai aproape istoria de oameni. Să încercăm să-i scoatem în evidenţă pe aceia care au avut anumite merite sau care au jucat un rol istoric, fie că rolul acesta a fost pozitiv, fie că a fost negativ”, a spus preşedintele Dumitru Buzatu.

Prof. univ. dr. Adina Berciu – Drăghicescu a felicitat organizatorii pentru ideea acestui eveniment, menţionând că o manifestare de asemenea amploare, dedicată femeilor celebre ale României, este unică în ţară.

În debutul prezentării sale, aceasta a vorbit despre Regina Maria, pe care a numit-o o personalitate ”extraordinară”.

Articolul precedentUn elicopter SMURD intervine pentru transportul unui bărbat ars din comuna Șuletea
Articolul următorSporting Juniorul Vaslui joacă la Roman