Cea de XV-a ediție a Festivalului Toamnei a ajuns la final. Lăsând la o parte numărul record de standuri ale comercianților prezenți anul acesta, 60 în total, și chiria percepută considerabil mai mică decât în anii trecuți, s-ar putea spune că a fost un eveniment impecabil organizat.

Spre deosebire de ceilalți ani, când o firmă din București era „veșnica câștigătoare a licitației” (încredințare directă) care prevedea organizarea acestui festival, anul acesta a venit rândul unui bârlădean să preia frâiele și să deseneze liniile organizatorice pentru „entertainment”-ul concetățenilor. Astfel că, Directia pentru Administrarea Pietelor, Parcărilor si Cimitirelor (DAPPC) Bârlad, prin girul Consiliului Local Municipal , a încheiat un acord de colaborare cu firma S.C. MonaCriseli SRL din localitate, în urma căruia (teoretic) au organizat împreună până la cele mai mici detalii bunul mers al festivalului în perioada 27 – 30 septembrie 2018.

Talent organizatoric sau doar pion?

Nu puține sunt vocile care susțin că, de fapt, în spatele organizării acestui Festival al Toamnei ar fi nimeni altul decât șeful CARP Bârlad, fostul procuror Nicolae Mihai, care ar fi și unchiul celui care patronează S.C. MonaCriseli SRL Bârlad, respectiv Cozma Cristian Cătălin. Contactat de reporterul Realitatea de Vaslui, organizatorul Festivalului Toamnei nu a dorit să facă nici un fel de declarații cu privire la suspiciunea de rudenie dintre el și fostul procuror Nicolae Mihai.

Câțiva comercianți au reclamat și despre faptul că mai sus numitul, în calitate de organizator, și-ar fi atribuit cele mai bune poziții de standuri prin firmele unor interpuși. De asemenea, nici la aceste acuzații, Cozma Cristian Cătălin, nu a dorit să facă declarații reporterului Realitatea de Vaslui. Suspiciunile însă par a se confirma prin prisma faptului că unele instituții de presă locale au fost contactate pentru parteneriat media chiar de însuși Nicolae Mihai, în condițiile în care instituția pe care acesta o reprezintă nu apărea sub nici o titulatură pe afișul oficial al festivalului.

S-ar putea trage concluzia, așadar, că organizatorul din acte a beneficiat de concursul celui care are deja o vastă experiență în organizarea de astfel de evenimente. Pentru că, faptic vorbind, Festivalul Toamnei s-a desfășurat în condiții extrem de bune, avându-se în vedere lipsa de experiență a celui care a câștigat licitația, în persoana lui Cozma Cristian Cătălin.

Profit. Pentru cine?

Anul acesta au fost atribuite 53 de standuri pentru comercianți și 7 terase (cinci pentru comercianții din Bârlad, două pentru cei din Iași și una din Galați) cu o chirie de 6.000 de lei pentru patru zile, față de 10.500 de lei pentru trei zile cât s-a perceput anul trecut. Ca o noutate, anul acesta la festival au prezente și două standuri cu produse tradiționale din Bucovina și din zona Bistriței, cu brânză, lactate și produse din carne.

Costurile estimative declarate înainte de festival s-au ridicat undeva în jurul sumei de 26.000 de euro (aproximativ 119.600 lei) în care erau incluse cheltuielile cu utilitățile (apa, canal, salubritate, energie electrică), suport logistic și plata artiștilor. Chiriile comercianților au fost încasate de organizator, iar la un calcul simplu reiese că pe durata celor patru zile de festival s-a adunat suma de 31.800 de lei (aproximativ  6900 de euro). Conform informațiilor furnizate de Primăria Bârlad, chiria aproximativă pentru un stand s-a ridicat la aproximativ 600 de lei, în funcție de metrii pătrați ocupați. O scenă asemănătoare celei instalate în piata Sf. Ilie, se închiriază cu prețuri care variază între 2500 de lei și 5500 lei, în funcție de dotările cu care se optează (sistem sonorizare, lumini,etc).

Calculele contabile ne arată că după ce au fost eliminate costurile stipulate inițial, ba chiar și cu o marjă îngăduitoare pentru organizatori (cheltuieli neprevăzute de moment), arată că suma totală încasată ar fi undeva în jurul sumei de 16.000 de euro (73.800 de lei). O sumă destul de frumoasă pentru o firmă care se află la primul astfel de eveniment organizat.

Poate și la anul bârlădenii vor avea același organizator. Și pe hârtie, și la cârmă.

FOTO/Nicolae Mihai (stânga foto) și Cozma Cristian Cătălin, la evenimentul „Nunta de Aur”, organizat de CARP Bârlad pe 27 septembrie, în aceeași zi în care a debutat și evenimentul din piața Sf. Ilie. Atât la „Nunta de Aur” cât și la „Sărbătoarea Toamnei”, vedeta cap de afiș a fost cântărețul Pavel Stratan.

 

 

 

Articolul precedentCONFERINŢĂ. SĂPTĂMÂNA MONDIALĂ A SPAŢIULUI COSMIC
Articolul următor5 vasluieni în stare gravă, după ce s-au răsturnat cu mașina în râpă