KineDok este un program internațional de distribuție alternativă pentru filmul documentar, care se desfășoară în șapte țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Norvegia, Bulgaria și România, unde este coordonat de către Asociația One World România, în strâns parteneriat cu festivalul de film.

Fiecare țară contribuie la catalogul comun cu unele dintre cele mai interesante documentare produse în ultimii ani, care rulează apoi în sute de localități din toate cele șapte țări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Un obiectiv important al proiectului este acela de a diversifica și extinde lanțul de distribuție dincolo de sălile de cinema, organizând proiecții în orice spațiu unde vizionarea unui film are potențialul de a deveni o expreiență comunitară (galerii, muzee, baruri, biblioteci, case de cultură etc.).

Sâmbătă, 26 OCTOMBRIE, de la ora 12,00 bârlădenii sunt invitați, la sediul central al muzeului, să urmărească filmul francez FIECARE ZID E O POARTĂ.

„Cand aveam șapte ani, mama era magică: putea fi prezentă simultan în două locuri diferite”. Așa începe povestea Elitzei Gueorgueiva despre istoria trăită în fața televizorului, la granița dintre două lumi: Bulgaria comunistă și lumea incertă care i-a urmat. Fiica unei jurnaliste de televiziune care produce o emisiune culturală începută în comunism și extinsă în anii ’90, regizoarea montează secvențe de arhivă din emisiunile mamei, pe care le dublează cu un comentariu subiectiv-nostalgic pe marginea televiziunii ca mediu-document al istoriei și al șocului trăit de bulgari după prabușirea regimului comunist.

Rezultatul e un eseu de râs și plâns pe marginea unui proces istoric ireversibil.

Articolul precedentTânăr din Ibănești tâlhărit în plină stradă și deposedat de telefonul mobil
Articolul următorManifestări dedicate „Zilei Armatei României în școli”