La trei zile după ce doi bârlădeni au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, în urma scandalului din 23 iulie a.c., când mai mulți martori au relatat despre o urmărire în trafic pe străzile din localitate a unor autoturisme și apoi o bătaie în toată regula pe o alee din zona centrală, Realitatea de Vaslui a intrat în posesia referatului întocmit de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad, în baza căruia s-a cerut și s-a obținut arestarea inculpaților.

Pe 30 iulie, magistrații de la Judecătoria Bârlad au respins cererea Parchetului privind luarea măsurii arestului preventiv și i-au plasat pe cei doi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. În urma contestației depusă de procurorii bârlădeni, judecătorii de la Tribunalul Vaslui, au decis 5 zile mai târziu că, cei doi trebuie să meargă în arestul IPJ Vaslui.

Referatul de arestare, în exclusivitate

Vă prezentăm în cele ce urmează desfășurarea cronologică a faptelor, având la bază referatul întocmit de organele de cercetare penală, având la bază declarațiile martorilor și părților vătămate.

Conform referatului întocmit de procurori, starea conflictuală pare să fi început pe data de 21 iulie, în jurul prânzului, când una din părțile vătămate – M. A. Bogdan, care a depus plângere pentru agresiune, a relatat despre faptul că a fost oprit în trafic în zona intersecției de la Grădină, de către un autoturism din care au coborât R. Constantin și R. I. V. Remus și s-au îndreptat spre acesta adresându-i amenințări și injurii. Observând că cei doi inculpați sunt înarmați, persoana vătămată a declarat că a efectuat o manevră de întoarcere și a părăsit locul în care oprise.

Bătaie cu țevi metalice în stația Rompetrol

Conflictul, departe de a se fi terminat, a continuat și a doua zi, când, în incinta stației Rompetrol din centrul orașului a avut loc o nouă confruntare între cele două tabere.

Potrivit declarațiilor părților vătămate – B. Ionuț și P. Ionuț, pe data de 22 iulie, în jurul orei 23:00, în timp ce aceștia se aflau în incinta barului din stația Rompetrol, au observat că în parcare a pătruns în mare viteză un autoturism condus de R. Constantin și a oprit în dreptul unei pompe de alimentare. Imediat, din mașină au coborât inculpații R. Constantin, M. A. Mihai, M. V. Robert, L. I. George și R. I. V. Remus, fiecare dintre ei având țevi metalice în mâini. Aceștia au pornit în fugă în urmărirea persoanelor vătămate B. Ionuț și P. Ionuț și a unor martori cu care se aflau la masa din incintă.

P. Ionuț susține că a fost ajuns din urmă de inculpatul L. I. George și lovit cu o țeavă peste antebraț, în timp ce R. Constantin a încercat să-i aplice, tot cu o țeavă, o lovitură în cap unui martor – S. Corneliu, care se afla la masă cu părțile vătămate, însă a parat lovitura fiind lovit în zona antebrațului.

În tot acest timp, un alt martor aflat cu părțile vătămate la masă s-a refugiat în stația de alimentare iar B. Ionuț, P. Ionuț și S. Corneliu au traversat bulevardul Republicii, fugind în parcul Victor Ion Popa. Potrivit declarațiilor acestora, inculpații R. Constantin, M. A. Mihai, M. V. Robert, L. I. George și R. I. V. Remus au urcat în mașină și au intrat în parc, urmărindu-i pe alei.

În urma loviturii primite în antebraț, P. Ionuț a necesitat 2 zile de îngrijiri medicale.

Șicanări în trafic, blocaje și atacuri cu răngi

Imediat după, în jurul orei 23:30, M. A. Bogdan se deplasa cu autoturismul proprietate personală (un BMW model X6) pe strada Marcel Guguianu, în lateralul parcului Victor Ion Popa, moment în care susține că a fost blocat de inculpații R. Constantin, L. I. George, M. A. Mihai, M. V. Robert și R. I. V. Remus, aflați într-un alt autoturism (un Mercedes ML). Partea vătămată declară că toți cei cinci inculpați au coborât din autovehicul înarmați cu răngi și au aruncat spre autoturismul acesteia, producându-i avarii. M. A. Bogdan a dat în marșarier aproximativ 50 de metri după care a întors și a pornit spre sediul poliției.

Câteva minute mai târziu, în jurul orei 23:50, persoanele vătămate L. Gheorghe și S. Alin, se deplasau pe bulevardul Republicii, în zona fostului cinematograf Bârladul, cu un autoturism marca Mitsubishi, pe direcția de mers Confecții spre Centru, moment în care din spate au venit în viteză două autoturisme – un Audi A3, în care se aflau inculpații O. M. Eugen, M. V. Robert și suspectul N. Florin și un autoturism marca Mercedes ML, condus de inculpatul R. Constantin și în care se mai aflau L. I. George, R. I. V. Remus și suspectul S. D. Lucian.

Autoturismul marca Audi a pătruns pe contrasens imediat după scuarul din zonă, cu intenția de a-l bloca la prima intersecție, în timp ce autovehiculul marca Mercedes ML, condus de inculpatul C. Remus, mergea din spatele autoturismului părții vătămate.

În urmărirea creată, persoana vătămată S. Alin a acroșat un alt autoturism staționat la semafor, apoi a accelerat către sediul Poliției Municipale.

Scene din filmele de acțiune pe străzile din Bârlad

Conflictul a continuat și a treia zi, respectiv pe 23 iulie, când în jurul orei 19:30, în timp ce persoana vătămată B. Ionuț se deplasa pe bulevardul Republicii din municipiul Bârlad, cu un autoturism marca Vw Golf Plus, însoțit de martorul M. Mihai, a observat că înspre ei se deplasează de pe contrasens un autovehicul marca Mercedes ML, la bord aflându-se inculpații R. Constantin, O. M. Eugen și R. I. V. Remus.

B. Ionuț declară că unul dintre inculpați a deschis geamul autoturismului și a pulverizat un jet de gaz iritant-lacrimogen în direcția sa. Partea vătămată a continuat deplasarea pe traseul bulevardul Republicii, strada Ștefan cel Mare, strada Ioan Popescu – strada Vasile Pârvan, pe traseu inculpații încălcând constant regulile de circulație și punând în pericol pe ceilalți participanți la trafic.

Partea vătămată B. Ionuț și martorul M. Mihai au virat pe o alee de lângă strada Vasile Pârvan, au oprit autoturismul și au fugit către puntea situată în spatele unui bloc, pentru a se ascunde. Imediat, din spate, a oprit autoturismul marca Mercedes ML, din acesta coborând inculpații R. Constantin, O. M. Eugen și R. I. V. Remus și un alt autovehicul marca Ford C Max, din care s-au dat jos inculpații M. A. Mihai, M. V. Robert precum și alte persoane neidentificate în prezent, având în mâini bare din fier, o secure și un spray iritant-lacrimogen.

Aceștia s-au îndreptat către autoturismul marca Vw Golf Plus, adresând injurii la adresa persoanei vătămate și au alergat în urmărirea acesteia și a martorului care o însoțea. Cei doi au reușit să fugă.

La întoarcere spre autoturismele cu care veniseră, inculpații au lovit autoturismul părții vătămate cu barele de fier, provocând distrugeri.

Atacuri succesive în trafic, în cursul aceleiași zile

La distanță de jumătate de oră de la atacul din zona Muzeului, persoana vătămată S. Corneliu se deplasa cu autoturismul Vw Jetta de culoare gri, pe bulevardul Republicii, pe direcția de mers Centru către Confecții.

În timp ce aștepta culoarea verde a semaforului, pe părțile laterale au oprit trei autoturisme – un Renault Laguna, un Mercedes ML și un Ford C-Max, din care au coborât inculpații R. Constantin, M. A. Mihai, M. V. Robert, R. I. V. Remus și alte persoane neidentificate până în prezent, înarmați cu țevi metalice în mâini.

Aceștia s-au îndreptat spre autoturismul părții vătămate și după ce i-au spart geamul portierei din stânga spate, au pulverizat în interior un spray iritant-lacrimogen. Au încercat de asemenea să-l lovească prin geamul deschis de la șofer, însă acesta a reușit să se apere. La plecare, inculpații au lovit cu țevile metalice caroseria și parbrizul pe care l-au spart.

În timp ce mașina era lovită, persoana vătămată a încercat să părăsească locul și a acroșat autoturismul marca Renault Laguna, care se deplasa pe aceeași direcție de mers.

Persoana vătămată a necesitat, conform certificatului medico-legal, un număr de 7 zile de îngrijiri medicale.

Dosar penal pentru amenințare, distrugere, loviri și alte violențe, tulburarea liniștii și ordinii publice

Procurorii bârlădeni au audiat părțile vătămate și martorii acestui scandal întins timp de trei zile pe străzile din Bârlad și au întocmit un referat de arestare pe care l-au înaintat Judecătoriei cu cererea de aplicare a măsurii arestului preventiv pentru doi din cei implicați în scandal, respectiv R. Constatin și L. I. George.

Pe 30 iulie, judecătorii au decis că inculpații pot fi audiați în stare de libertate și le-au impus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile. Câteva zile mai târziu, Tribunalul Vaslui a admis contestația procurorilor de la Parchetul Bârlad și au emis mandate de arestare pentru 30 de zile.

În cauză, încă se efectuează cercetări.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Articolul precedentCinci zile fantastice la Festivalul ”Hora din Străbuni”
Articolul următorMăsuri de prevenire și împiedicare a răspândirii a Pestei Porcine Africane